RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De edle dråpers opphav


Brenneribygningen er oppført i utmurt bindingsverk.
Brenneribygningen er oppført i utmurt bindingsverk.
Det er noen generasjoner siden det spesielle huset på Tveten gård var spritfabrikk. Herfra gikk en strøm av edle dråper brent på eget korn. Til manges forlystelse og til andres ergrelse.

TVEITA: Da Even Bernhard Stenersen kjøpte gården i 1810 sto allerede denne hvite bygningen i utmurt bindingsverk ved innkjørselen til gården. Den er antakelig bygget omkring århundreskiftet, men til hvilket formål er foreløpig ukjent, skriver Bydel Alna på sine nettsider.

Bevares

I 1982 gikk Byantikvaren inn og fikk gjort en del nødvendige reparasjonsarbeid. I 1998 satte bydelen bygningen ytterligere i stand blant annet ved hjelp av midler fra Byantikvaren.

Nå er det igjen satt av penger for å ta vare på dette så sjeldne bygget, og arbeidet er i full gang.

– Etter at gulvene har blitt revet og andre deler avdekket, har mange nye ting dukket opp. Blant annet mer råte en tidligere antatt, forteller prosjektleder Torun Jonsdatter Sundland.

Hun legger til at dette ikke er noen stor overraskelse og at arbeidene ventes ferdige i løpet av oktober.

– Dette er jo ingen restaurering, men et prosjekt for å sikre at huset blir tatt vare på for ettertiden. Og at det kan bli brukt til de aktiviteter bydelen måtte ha behov for, sier prosjektlederen.

Strykende salg

For å motvirke importen av dansk kornbrennevin ga Stortinget i 1816 eiere av matrikulert jord tillatelse til brennevinsproduksjon av egen kornavling.

Dette var god forretning og Stenersen kom straks i gang med en fabrikk i Storgaten. Her ble plassen snart for liten og det ble også satt i gang brennerivirksomhet på gården. Salget gikk strykende og kundene var mange.

Han solgte til privatpersoner, til byens mange skjenkesteder, til bedrifter og oppkjøpere og til andre brennerier for videreforedling, forteller historien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere