*Nettavisen* Nyheter.

De eldre blir sjef i eget liv

Institusjonssjef Ellen Reine (t.v.) ved Tåsenhjemmet og byråd Sylvi Listhaug. Foto: Sofus Urke

Tre sykehjem i Oslo vest konkurrer om å bli Lotte-sykehjem – etter en dansk modell der institusjonspreget viskes ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Institusjonssjef Helene Hortman (t.v.) ved Vinderen bo- og servicesenter og byråd Sylvi Listhaug. Foto: Sofus Urke

Klikk på bildet for å forstørre.

Institusjonssjef Brita Opsahl (t.h.) ved Silurveien sykehjem og byråd Sylvi Listhaug. Foto: Sofus Urke

Klikk på bildet for å forstørre.

Kandidat til å få Lotte-midler. Arkivfoto

OSLO VEST: Det skal bli mer "hjemmekoselig" og beboernes egne ønsker skal få mer fokus i Oslos sykehjem. Tåsenhjemmet i Bydel Nordre Aker, Vinderen bo- og servicesenter i Bydel Vestre Aker og Silurveien sykehjem i Bydel Ullern er alle kandidater til å få én million kroner for å utvikle Lotte-modellen. Modellen har vært drevet i over 20 år i Danmark, og Fagerborghjemmet var først ute i Oslo i 2008. Manglerudhjemmet, Lilleborg sykehjem og Økern sykehjem er også i gang.

Bekjempe umyndiggjøring

I Lotte-modellen får de eldre større mulighet til å styre hverdagen sin selv.

– Det foregår en umyndiggjøring av mennesker fordi de er eldre og pleietrengende. Vi må gi dem innhold i livet og hyggelige opplevelser. Lotte-modellen er en ny måte å tenke eldreomsorg på, og den er fremtidens filosofi for sykehjemsdrift. Min plan er at alle Oslos sykehjem skal drive på denne måten, slik at de eldre skal fortsette å være sjef i eget liv også når de flytter på sykehjem, sier byråd for helse og velferd, Sylvi Listhaug (Frp).

Opplevelser og valgfrihet

Hun håper startpakken på én million kroner vil oppmuntre flere sykehjem til å drive etter Lotte-metoden.

– Slik får de midler til å kjøpe inn nytt utstyr og komme i gang. Men det koster ikke noe mer å drive et sykehjem etter Lotte-metoden enn det gjør i dag. Det innebærer først og fremst en holdningsendring og motiverte ledere og ansatte, sier Listhaug.De tre søkernes visjoner:

Tåsenhjemmet: Ønsker å gjøre allerede flotte utearealer enda mer tilrettelagt for beboerne, med sittegrupper, paviljong, lysthus og vinterhage til bruk større deler av året. Oppholdsarealer inne skal gjøres mer intime og hjemmekoselige. Valgfrihet ved måltider, f.eks. flytte tradisjonell tidlig middag til kvelden. Flere turer og underholdning på huset. Mer kontakt mellom beboere og ansatte.Vinderen bo- og servicesenter: Vil legge vekt på kompetanseheving og holdningsskapende arbeid blant de ansatte. Vil oppgradere dagens utearealer til en sansehage, og leie inn profesjonell hjelp til dette. Opprette erindringsrom for demente, tilby flere aktiviteter med et bredere spekter, og turer ut av huset. Ønsker å gjøre varige endringer i tilbudet, uten at det krever mer bemanning. Innarbeide en god tilbakemeldingskultur.Silurveien sykehjem: Ønsker å videreføre et prosjekt som inneholder sansehage, musikk, erindring og berøring, til å gjelde hele sykehjemmet (brukes i dag på skjermet avdeling). Kompetanseheving blant personalet, og bedre pasientenes mulighet til å bestemme over egen hverdag. Tettere kontakt mellom beboere og ansatte. Vil opprette en tursti rundt sykehjemmet med treffpunkter for erindring, sansing og fysisk aktivitet.

Listhaug tar avgjørelsen om hvilket sykehjem i vest som får midler i midten av august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.