RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De er ute etter bråk


Fra venstre: Bjørn Christian Moland, Nina (fra Ski), Casper D. Johansen, Jeanette Paulsen Bergerud og Sahal Abdi Ali. foto: kristin Tufte Haga
Fra venstre: Bjørn Christian Moland, Nina (fra Ski), Casper D. Johansen, Jeanette Paulsen Bergerud og Sahal Abdi Ali. foto: kristin Tufte Haga
Glem aksjemeglere, eiendomsmeglere og riksmeglingsmannen – for nå er det bydelens egne gatemeglere som gjelder.

KRINGSJÅ: Mens mange var dratt til fjells og andre steder i høstferien, øvde bydelens fremtidige, unge gatemeglere på rollespill i «Glasshuset»; «Mats» (14) har blitt mobbet av «Morten» siden 5. klasse, og nå har «Morten» fysisk slått tilbake. Gatemegleren er tilkalt for å løse opp i konflikten.

Flott erfaring

– Jeg har lyst til å hjelpe og jobbe for unge mennesker Til neste år starter jeg på utdanningen som barne- og ungdomsarbeider, og jeg er sikker på at gatemegling er en veldig fin måte å få erfaring på, sier Jeanette Paulsen Bergerud fra Disen, som nå går første året på Stovner vgs.

Bjørn Christian Moland fra Kjelsås synes også gatemeglingen vil bli en veldig bra erfaring å ta med videre.

– Det er jo fint å lære mer om hvordan man kan lese en konflikt, og hva man kan bidra med som megler for å løse den, sier Bjørn Christian, som til daglig går første år «elektro» på Elvebakken vgs.

– Bidra til samfunnet!

Sammen med de andre fremtidige bydelsmeglerne, Engebråten-elev Casper D. Johansen fra Grefsen, og Nordberg-elev Sahal Abdi Ali, bytter de på å være «Mats», «Morten» og megleren.

– Det er viktig å vise respekt overfor partene og ta dem alvorlig – i hvert fall ikke le av hva de sier. Jeg ser frem til å bli gatemegler. Å forsøke å løse opp i konflikter blant unge er noe jeg kan gjøre for å bidra til samfunnet, sier Sahal.

Tretrinns meglekurs

Selve meglingsbiten er trinn to av i alt tre kursdeler, som startet i sommer med innføring i konfliktløsning, og avslutter med selve meglerinstruktør-delen. «Mats» og «Martin» finner nok etter hvert tonene ved hjelp av de unge gatemeglerne. Men hvordan blir det den dagen det ikke lenger er rollespill?

– Jeg grugleder meg. Men likevel ser jeg frem til å bli ferdig med alle tre kursene, og få brukt meglingen i praksis, sier Jeanette.

Første i bydelens regi

Unge gatemeglere er ikke noe helt nytt.

– Røde Kors har allerede utdannet flere unge konfliktmeglere. Noen skoler har også egne meglingsprogrammer. Men det som er nytt, er at Jeanette, Bjørn Christian, Casper og Sahal er aller først ute som bydelens egne meglere, og i regi av bydelen og Salto (forebyggende arbeid mot barne- og ungdomskriminalitet – samarbeid mellom kommunen og politiet, journ.anm.), sier Nordre Akers Salto-koordinator Unni Haug.

– Klart vi er stolte av den fine gjengen her – dette er flotte ungdommer. Nå er de rundt halvveis av i alt 20 kvelders kursing, sier Haug.

Trenger flere meglere

Hun forteller at ungdommene er rekruttert gjennom forskjellige kanaler.

– Og vi har fått penger til å fortsette meglerkursingen foreløpig til ut i 2010, så det er bare å melde sin interesse sier Haug, som også skryter av samarbeidet med Majorstua Politistasjon, og meglerinstruktør for Jeanette, Bjørn Christian, Sahal og Casper er Martine Gran fra «forebyggende» på politistasjonen.

– Så flott at politistasjonen prioriterer tilstedeværelse på slike kurs. Det setter bydelen og sikkert også deltakerne veldig stor pris på, sier Haug.

Mer om Salto: www.salto.oslo.kommune.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere