*Nettavisen* Nyheter.

De folkevalgte vil ha trikk via Sørenga

Ruter mener den beste løsningen vil være å flytte 18- og 19-trikken fra Schweigaards gate til Bispegata.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo har nå enstemmig vedtatt at de vil ha trikken i nye Bjørvika via Sørenga, og at linjen i Schweigaards gate skal beholdes. Ruter vil imidlertid flytte trikken til Bispegata.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mads Wam Schneider fra Gamlebyen beboerforening vil at trikken i Schweigaards gate beholdes. Det vil også et enstemmig bydelsutvalg.

GAMLE OSLO: Saken skal avgjøres i bystyret senere i år.

– Vegvesenet er nå klar til å bygge Kong Håkon 5.s gate, men må avvente bystyrets vedtak for om det skal anlegges trikk i denne gaten, sier Mads Wam Schneider fra Gamlebyen beboerforening.Han er en av dem som kjemper for en helhetlig utvikling av Oslo middelalderby hvor nettopp denne trikken er en viktig del av bildet.

Wam Schneider og mange med ham er sterkt uenig med Ruter i denne saken. De mener trikk i Bispegata vil ha liten verdi, og at trikken må kjøre der markedet befinner seg. Og det er på Grønlikaia og Sørengutstikkeren.

I følge beboerforeningen er det sannsynlig at trikken i Kong Håkon 5.s gate kan bygges og stå klar før Ruters alternativ. Det skyldes utsettelsen av byggingen av Follobanen som vil skjære gjennom Bispegata på tvers.

– Trenger ikke Bispegata

– Trikk i Bispegata vil være en dramatisk reversering av det langvarige arbeidet for en sammenhengende og hel Oslo middelalderby, mener han, og ser for seg et scenario hvor Bispegata som kollektivtrasé er avviklet slik at gata kan fungere på middelalder-Oslos premisser.

– Verken biler, busser, trikker eller hovedsykkelveinett trenger Bispegata, slår han fast.

På aksjonens nettside skriver de at Oslo Torg, hovedstadens første torg og møteplass vil, hvis Ruter får det som de ønsker, bli båndlagt som et trafikkryss med trikker i flere retninger.

LES OGSÅ: Vil ha trikke-ring rundt Gamlebyen

Dessuten vil sikten til Akershus festning og Hovedøya bli forstyrret av trikkemaster og ledningsnett.

Fastholder tidligere vedtak

BU mener at alternativet med trikkelinje fra Dronning Eufemias gate via Kong Håkon 5.s gate vil betjene byutviklingsområdene langs byens fjordområde på en bedre måte enn alternativet gjennom Bispegata.

LES OGSÅ: Ap og SV sier ja til trikke-ring

Utvalget fastholder tidligere vedtak om å føre trikken i Bjørvika i ring rundt Middelalderbyen. Denne løsningen vil også ivareta muligheten for reetablering av det historisk viktige Oslo Torg.

Støtte fra flere hold

BUs vedtak er et sterkt signal til Rådhuset, mener Wam Schneider som også kan fortelle om stor støtte fra flere organisasjoner.

Fellesrådet for historielagene i Oslo, Sekretariatet for bytrafikk, Oslo Natur og Ungdom og det første sameiet på Sørengutstikkeren har alle sagt seg enige med BU i denne saken.

Også Byantikvaren er positiv til å føre trikken gjennom Sørenga:

– Hvis det viser seg at det er mulig å legge trikken rundt, slik det er foreslått, vil Byantikvaren anbefale dette alternativet, sier Hogne Langset fra Byantikvarens kontor i en uttalelse til bladet Journalen.

Oppfordring til Ruter

BU sier også i sitt enstemmige vedtak at de vil bevare trikkelinjen i Schweigaards gate med tanke på et best mulig kollektivtilbud for Gamle Oslos befolkning.

Samtidig ber utvalget Ruter om å forholde seg til avgjørelser gjort i folkevalgte organer. Spesielt når de er enstemmige, som det konkretiseres i et eget punkt i bydelsutvalgets vedtak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.