RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De gamle er eldst


Sir Michael Caine leder an i Daniel Barbers «Harry Brown», som får norgespremiere 4. juni.
Sir Michael Caine leder an i Daniel Barbers «Harry Brown», som får norgespremiere 4. juni. Foto: Foto: Filmweb
Sir Michael Caine (77) er tilbake. Og denne gangen er det personlig.

Han har vært i gamet i over 50 år, og har mer enn 100 filmer på CV-en. Sitt kanskje mest personlige prosjekt har Sir Michael Caine likevel spart til nå.

Som støpt

Tittelfiguren i «Harry Brown» (norgespremiere 4. juni) er eksmilitær, fra et tvilsomt hjørne av London – og skitt lei sosialproblemene som herjer storby-Storbritannia.

– I denne rollen sitter livserfaringen min som støpt, sier Caine til avisa The Daily Telegraph.

– Jeg kommer fra slummen, jeg kommer fra tøffe kår, jeg kommer fra fattigdom, og jeg har vært soldat. Med dette manuskriptet var det som om noen hadde lest tankene mine.

Hevner vennen

Debutanten Daniel Barbers thrillerdrama utspiller seg i et ghettogrimt nabolag som strir med narkomisbruk og gjengkriminalitet. Når kompisen Leonard blir offer for bøllene, renner det over for Mister Brown.

LES FLERE FILMNYHETER PÅ DITTOSLO

– Vi gjorde opptakene ved Elephant and Castle, hvor jeg vokste opp. Jeg tilbrakte tre uker der, og snakket med de unge menneskene dette handler om, forteller Caine, som mener David Cameron har mye å gripe fatt i som nyvalgt statsminister.

– De er ikke forferdelige barn. Vi har sviktet dem, med hensyn til utdanning, familie, alt sammen. Når du ser stedene disse ungdommene bor, skjønner du at hvis du behandler folk som dyr, vil de sannsynligvis bli dyriske, fortsetter Sir Michael indignert.

Den kuleste

Det var på 60-tallet Caine for alvor slo an på lerretet, med hits som «Zulu» (1964), «Alfie» (1966) og «The Italian Job» (1969). Thomas Strzelecki, redaksjonssjef i ukebladet FHM og superfan, snakker også varmt om gangsterklassikeren «Get Carter» (1971).

– Dette var «hipsterfasen» hans, hvor han etablerte seg som den kuleste engelskmannen noensinne. Senere på 70-tallet rotet han seg bort, sannsynligvis fordi han var mest opptatt av pengene. Men alle periodene hans har noe fascinerende ved seg, mener Strzelecki.

Caine skulle nemlig returnere med stil. I 1986 fikk han Oscar for innsatsen i Woody Allens «Hannah og hennes søstre».

Respektert

I 1999 fikk han gullgubbe nummer to for John Irving-filmatiseringen «Siderhusreglene». Fra 2000-tallet vil vi blant annet huske ham for samarbeidet med «Batman»- og kultregissøren Christopher Nolan.

– I dag er han en av de mest respekterte skuespillerne vi har, hevder Strzelecki.

– Han har enormt høy status i bransjen. Han er allsidig og takler alt med troverdighet. Cockneybakgrunnen hans har helt sikkert betydd mye. Det sies jo at er du fra vestkanten, kan du bare spille snobb. Er du fra østkanten, kan du spille alt.

Koreakriger

Caine selv vektlegger erfaringene sine fra Koreakrigen.

– De har definert meg som mann. Det blir som med afrikanergutten som drar ut med spyd for å drepe løven. Jeg fikset det. Jeg visste jeg kunne. Jeg ville ikke endret en ting, sier han i Telegraph-intervjuet.

I motsetning til Brown-skikkelsen har han heller ingen planer om å pensjonere seg med det første.

– Jeg har hatt det fabelaktig, og det har jeg fortsatt, melder Caine.

– Når noen spør hva jeg ville ønske komme tilbake som i et annet liv, svarer jeg at det holder lenge å få komme tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere