RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den største av de største, skogsnisse Fred Osther fra Kjelsås mot stadig høyere høyder, her fra nisse-NM på Savalen på nyåret. Foto: Nils Bakke
Den største av de største, skogsnisse Fred Osther fra Kjelsås mot stadig høyere høyder, her fra nisse-NM på Savalen på nyåret. Foto: Nils Bakke

De kaller meg julenissen

Fred Osther har nisset seg frem til den helt store internasjonale merittlisten. Oslonissen fra Kjelsås har vær profesjonell tomte nå i 25 år. Og selvsagt med ekte, bomullfritt striskjegg.

KJELSÅS/SAVALEN: Det var på årets Santa Wintergame i Savalen vår utsendte pressenisse traff den (h)julbeinte severdigheten på 167 år (alle ekte nisser er jo over 100).

Franske Canal+, australsk TV og norske Limelight Film og TV var der også. Ikke bare for å forevige Osther-nissen, men også 90 andre julegale fra 10 land, representert av Alaska i nord-vest til Australia i sør-vest.

Knallharde juleøvelser

Og her var det steinhard konkurranse i hurtigpakking, sledepresisjon, hurtigspilling av Glade jul og vedkapping i ekte Aukrust-ånd. Og i skorsteinsklatring har tomter med større pondus enn grøt-Osther vansker med å komme seg opp igjen!

Men postsekk-kasting var største utfordringen, der en dansk julemand tidligere kastet ned dommeren på ny verdensrekord, 43 meter.

Men jeg er best som skrytnisse, gliser Osthergubben, og gynger videre på helt ekte dårlige nissebein.

I sin tid startet han Norway Cup og har vært en av to offisielle Coca-Cola-nisser i Norge i 10 år. Og eneste europeiske medlem i amerikanske "Amalgamed Orded of Real Bearded Santas." En ekte skjegg-forening.

Bare for å nevne noen av de (k)jule merittene han har flesket seg til.

2000 nisseartikler

Hvordan er det å være internasjonal nisse, som bor på Kjelsås?

På Kjelsås kaller alle meg julenissen selvsagt. Å glede barn, er mottoet mitt. Å se ivrige små som stråler over å få pakker er stort.

Og så alle glade klemmene da, forteller Osther, som julaften rekker 12 husbesøk på det meste ikke bare på Kjelsås men hele byen. Han unngår imidlertid ankomst via skorstein.

De voksnes spørsmål hvor reinsdyra er blitt av, er klart det mest negative med jobben. Vanskelig å svare på for ikke å skuffe barna, svarer han tankefullt og påpeker:

Og beduggede voksne er ikke bra å oppleve julekvelden. Vi nisser drikker aldri.

Blir du aldri lei etter profesjonell virksomhet i 25 år?

Aldri, kommer det kontant. Har stor glede av aktiviteten, som også bringer meg verden rundt på nissekonferanser.

"Der sitter julenissen"

Jeg måtte slutte som varehusnisse fordi mine dårlige bein ble for skjelven, sier ex-bissnissen og smiler i skjegget når han fortsetter: Når jeg kler meg ut i sivilt og tar offentlige transport, hører jeg ofte barn si; "der sitter julenissen!"

Så kommer det fra flaue foreldre: "Han bare ligner..." Og fra meg: "Jo, det er jeg som er julenissen!"

Ellers har jeg en mengde hobbyer. Samler alt om nisser i alle former, blant annet julenissefrimerker fra hele verden.

Avisartikler om standen i leiligheten har jeg vel 2000 av derav 500-1000 utklipp om meg selv, sier julefantasten ganske så høy i hatten.

Jul i juli

Og ellers er vår nissemann også fast inventar på Julemændenes Verdenskongress "Jul i juli," som arrangeres årlig i København for 52. gang da selvsagt i juli.

Jeg er jo også med i samtlige nordiske julenisseorganisasjoner, og forrige år holdt foredrag i Santaschool i Midland Michigan USA, hvor de deretter samlet 107 amerikanske langskjeggede rødkledte fantaster, pluss meg da, som eneste utlending.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere