RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De mange som monsterbølgen tok

To år har gått siden Tsunamien tok så mange liv. Like før jul kom bok som forteller om barn som overlevde.

Ekeberg: Nyttårsaften 2004 tok fire småjenter fra Ekeberg oppstilling på Oslo Sentralbanestasjon med sine strykeinstrumenter for å spille inn penger til tsunamiofrene. På det tidspunktet lette man desperat etter savnede. En enorm flodbølge hadde skyllet innover Sørøst-Asias øyer og kystlandskap bare noen dager i forveien. På en times tid hadde småjentene spilt inn rundt 10 000 kroner til Redd Barna. Disse jentene var ikke de eneste som forsøkte å "gjøre noe" i denne utrolige situasjonen som ingen hadde forutsett , og som berørte en hel verden, minnes Dagne Groven Myhren fra Ekeberg.

Monsterbølgen sopte i løpet av kort tid vekk minst 230 000 mennesker. Også folk fra vårt distrikt var direkte berørt og led ufattelige tap. Inn på dataskjermene våre kom det i langt tid etterpå bilder av uidentifiserte barn som hadde overlevd, men som man prøvde å finne pårørende til; barn som ikke selv kunne gjøre rede for seg. Kjenner noen dette barnet? Daglig ble vi minnet om hvor uhyre kort avstanden kan være mellom paradistilstander og fortvilelse og naken nød. Og etter hvert som overlevende vendte hjem, hørte vi mye om de innfødtes uoppslitelige hjelpsomhet. Den må vi aldri glemme.

Boken

Like før jul kom det ut en vakker liten bok på Basar forlag, forteller Groven Myhren. Den rommer fortellinger om barn som overlevde Tsunamien. Boka har skjønnlitterær form, men bygger på virkelige historier. Den er skrevet av barne- og ungdomsbokforfatteren Frøydis Alvær fra Ekeberg. Mange vil kjenne henne fra Bekkeblomsten barneteater. "Å seile på en dør" er tittelen, som refererer til historien til en norsk 7-åring som klamret seg til en dør og overlevde mirakuløst. Men hvor ble det av den unge moren og lillesøsteren - "Søsterlill"? Det visste han ingen ting om der han selv kjempet for livet. Han ble funnet langt inne i jungelen og tatt vare på av en voksen som lette etter eget barn.

Forfatteren mistet selv noen av sine aller nærmeste. Hun tok siden turen til Thailand for å prøve å fatte i alle fall litt av det ufattelige. Hun har skrevet en perspektivrik, innlevende, usentimental, ja faktisk oppbyggelig bok til berikelse for oss alle, enten vi ble direkte eller bare indirekte berørt av katastrofen. Boka slutter med disse 7 linjene:De mange som monster- bølgen tok,

er her ikke mer.

De bor i drømmene våre nå.

De lever videre i fortellinger

og i lek.

Der dukker Søsterlill fram

med skimrende perler fra havet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere