*Nettavisen* Nyheter.

De styrer den store dagen

Heidi Rømming (til venstre) og Kristin Vinje fra Nordre Aker oppfordrer alle til å legge turen innom Oslo sentrum på søndag.

Vanligvis er det skolene på Korsvoll og Kringsjå som er arena for Heidi Rømming og Kristin Vinjes nasjonaldagsfeiring. Men i år blir dagen helt annerledes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Vinje og Heidi Rømming utenfor Stortinget

Klikk på bildet for å forstørre.

Heidi Rømming og Kristin Vinje.

NORDRE AKER/KARL JOHANS GATE: Bystyrepolitikerne Kristin Vinje fra Korsvoll og Heidi Rømming fra Kringsjå står på Løvebakken og kikker nedover Karl Johans gate. Om noen dager fylles den av korpsmusikk, glade barn og hurrarop.

- Det at nasjonaldagen er barnas dag, og at vi viser frem det beste vi har, og ikke militæret slik de gjør i mange andre land, syns jeg er en flott og meget sterk symbolsk tradisjon, sier Rømming.

LES OGSÅ: Dette skjer på skolene i Nordre Aker på 17. mai

SV-politikeren Rømming og Høyrepolitikeren Vinje har, sammen med de andre medlemmene av hovedstadens 17. mai-komité, lagt politiske motsetninger til side. Når det kommer til 17. mai kan de alle samles om tradisjoner og feiring.

Noe annet enn Korsvoll

Korsvoll skole er fellesnevner for både Heidi Rømming og Kristin Vinje. Mens Vinjes barn har vært elever på skolen, har Rømming jobbet der. For Rømming, som har barn på Kringsjå skole, har det etter hvert blitt hennes 17. mai-arena. Men i år lar de familiene "seile sin egen sjø". Som medlemmer av 17. mai-komiteen i Oslo venter store oppgaver.

- Jeg skal bekranse statuen av Camilla Collett i slottsparken klokken åtte, forteller Rømming.

Vinje må opp like tidlig, for sammen med skuespiller Lise Fjeldstad skal hun legge krans på Henrik Ibsens grav på Vår Frelsers Gravlund. Deretter venter frokost og lunsj på Rådhuset, konserter, og selvfølgelig; barnetoget.

- Jeg har fått et nytt syn på og lært mye om tradisjonene som er knyttet til 17. mai-feiringen, sier Rømming, og Vinje nikker enig.

- For eksempel alle kransenedleggelsene. Det er faktisk veldig mange mennesker som møter opp tidlig om morgenen for å få det med seg, sier hun.

En stor jobb

I forkant av nasjonaldagen har 17. mai-komiteen funnet talere, kransenedleggere og konsertutøvere, hatt møter med russestyret og i det hele tatt sørget for at det offisielle nasjonaldagsprogrammet i hovedstaden skal bli så bra som mulig.

- Veldig mange mennesker gjør en kjempeinnsats for 17. mai-feiringen. Det er ganske mye som skal falle på plass, ikke minst sikkerheten rundt barnetoget. Utdanningsetaten har veldige gode rutiner, og "kan" 17. mai. Det er morsomt å se denne folkefesten "fra innsiden", mener de to.

LES OGSÅ: Disse skolene skal delta i barnetoget

Gode barndomsminner

17. mai har alltid betydd mye for de to politikerne. På spørsmål om hva de husker best fra bardommens nasjonaldagsfeiringer, svarer Heidi Rømming, som vokste opp i Waldemar Tranes gate, spontant:

- Da tenker jeg på mormor og morfar som bodde rett ved slottet.

Rømmings morfar hadde nemlig alltid med seg en gardintrapp på 17. mai. Han var tidlig ute hvert år og fant en god plassering foran slottet.

- Når han klatret opp så vi med en gang hvor han sto. Da vi kom fram fikk også vi barna god utsikt til kongen.

Kristin Vinje på sin side bodde i Glads vei på Grefsen til hun var fem. Deretter flyttet familien til Moss, og i 6. klasse holdt hun 17. mai-talen på Rygge bygdetun.

- Jeg husker det som en ganske spesiell opplevelse og at det ga et sug i magen å stå foran så mange mennesker, minnes Vinje.

Republikaneren

Som bystyrerepresentanter var de begge raske med å takke ja da forespørselen om å være med i 17. mai-komiteen kom. Men republikaneren Rømming måtte likevel først gå noen runder med seg selv.

- For meg er det ikke helt lett å stå foran slottet og rope tre ganger tre hurra for kongefamilien. Derfor har jeg brukt tid på å se hva de gjør. Og jeg synes de gjør en meget god jobb og utfyller rollene sine på en god måte. Så på 17. mai kommer også jeg til å rope hurra, smiler Rømming.

Nå gleder de seg begge til søndag og oppfordringen er klar;

- Ta med barna og opplev folkelivet i byen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag