*Nettavisen* Nyheter.

De unge kan klima

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell, sammen med miljøagenter og Grefsen-elever på Teknisk Museum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

6B på Grefsen skole fikk full pott i Miljøagentenes klimaquiz på Teknisk Museum. Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell ble mektig imponert.

KJELSÅS: Hva er global oppvarming? spør Miljøagentene Leonora (13) og Ferdinand (8).

Massevis av hender skyter i været, og sjetteklassingene fra Grefsen svarer ganske riktig at det betyr at det blir varmere på jorda.

Overdommer og Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell, «sjefen over alle skolesjefer», som han titulerer seg selv, nikker anerkjennende.

Barnas klimabok

Grunnen til at Kunnskapsministeren og Miljøagentene testet ut sjetteklassingenes kunnskap om klimaendringer på Teknisk Museum onsdag, var lanseringen av Gyldendals «Klimaboka».

Boken er skrevet av Daniel Sellevoll fra Miljøagentene. Den er ment for hele barneskolen, og kan gjerne brukes som et supplement i undervisningen. Men det er bok vi voksne også har godt av å lese, sier redaktør Bodil Teig.

For det er ikke barna som skal bekymre seg for klimaendringene, det er det de voksne som skal gjøre. Til gjengjeld skal vi bekymre oss så mye at vi får gjort noe med det, sa Heidi L. Neilson, daglig leder for Miljøagentene.

De som bestemmer mest er ikke de som skal leve lengst, minnet hun ministeren om.

Miljøagentene jobber for en renere klode. Vi vil påvirke de voksne til å gjøre de rette valgene, understreket miljøagent Leonora.

Bjeffer ikke!

Grefsen-elevene ble pepret med spørsmål om drivhuseffekt, CO2, Hvilke transportmiddel som slipper ut mest CO2, hva som kan skje når polene smelter og hvordan de selv kan redusere utslipp.

Men kan økte utslipp føre til at hunder begynner å snakke og mennesker bjeffe? undret Leonora og Ferdinand.

Nei, det stemmer jo ikke! var elevene enig om.

Og de visste at Nesbyen har varmerekord i Norge, med 35,6 grader.

Dette var jo 100 prosent riktige svar, konstaterte Solhjell etter å ha talt opp quizsvarene.

Han var imponert over resultatet.

Mange av spørsmålene var ganske vanskelige, riktignok ikke alle, men mange var det. Så dette var veldig bra.

Det er gøy å se hvor mye de unge kan av kompliserte ting rundt klimaendringer. Kunnskapsnivået er mye høyere enn for 25 år tilbake, da jeg var på deres alder, skrøt Kunnskapsministeren.

Han mener mange skoler er flinkt til å ta initiativ for å gjøre opplæringen om miljø og klima spennende.

Mange skoler bruker tilbud, som blant annet Klima X her på Teknisk Museum, i undervisning. Det har jeg veldig sans for, sier Solhjell.

Ikke forsøple!

Også elevene i klass 6B var fornøyde med egen innsats.

Vi har lært en del her i dag også. Jeg syns det er skummelt å tenke på hvor langt ned det er under isen, sier Sofie (11) og peker på et avisoppslag med en isbjørn i ferd med å drukne fordi isen i polområdene smelter.

Og så er det viktig å ikke forsøple. Og stakkars jorda som er så varm. Jeg er litt redd for at den skal sprenge, sier Filip (11).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag