*Nettavisen* Nyheter.

Deathcrush på vei mot stjernene

Åse Røyset i Deathcrush gleder seg til et hektisk 2011 med masse spillejobber. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

De er allerede blant de mest lovende norske band for 2011. Møt by:Larm-aktuelle Deathcrush.

TORSHOV: De begynte å spille live i februar og ble booket til by:Larm 2011 uten engang å ha sendt inn demo.

Like etter dumpet en invitasjon til den legendariske South by Southwest-festivalen ned i innboksen til Åse Røyset, en tredjedel av østkantbandet Deathcrush.

– Vi hadde sendt dem en demo med to låter, og trodde først noen spøkte med oss da vi fikk positiv respons, sier hun.

Selv om de først begynte å opptre live i begynnelsen av 2010, har Deathcrush allerede en merittliste mange andre band bare kan drømme om.

– En kompis sa til meg en dag: «Så fort det gikk med dere, 'a». Han hadde spilt med bandet sitt i over fem år og gitt ut to plater, men det ble sagt på fleip. Selvfølgelig var han glad på våre vegne.

Sonic Youth og Iggy Pop

At Andreas Larssen (trommis), Linn Nystadnes (gitarist) og Åse har funnet snarveien til berømmelse, er likevel en sannhet med store modifikasjoner. Alle tre har nemlig holdt på med musikk fra barnsben av.

– Linn og jeg begynte å spille sammen da vi var 19 år. På den tiden dreide det seg mye om Sonic Youth. Deretter har vi fulgt samme utvikling; fra Iggy Pop til støyrock, mimrer Åse.

For noen år siden ble de kjent med Andreas. Preferansene var de samme, lidenskapen den samme, og kjemien var på plass.

– Vi ble overrumplet av at vi hadde så mye felles. Etter å ha øvd sammen med Andreas en hel helg, skjønte vi at dette funket bedre enn noe annet vi hadde gjort før.

Rett nord

At Andreas bodde i Trondheim, var ingen hindring for Oslo-baserte Linn og Liverpool-baserte Åse.

– Vi måtte jo bare flytte oppover! Linn sa opp jobben og sa fra til samboeren at hun ble borte et halvt års tid våren 2008. Jeg var ferdig på skole i England og skulle flytte til Norge uansett, forteller Åse.

Etter trekvart år med intens øving i Trondheim, pakket Åse og Linn sakene og flyttet tilbake til Tigerstaden. Da Andreas kom sommeren 2009, fortsatte de øvingen dypt nede i et kjellerlokale.

Bandet kom ikke opp igjen før februar 2010, da bandet Deathcrush, også offisielt, så dagens lys.

– Vi hadde øvd såpass mye at da følte vi oss rimelig forberedt: Nok låter var forkastet, og nok låter fikk bli med videre, forklarer Åse.

Deretter gikk det slag i slag med ukentlige konserter fram til langt uti desember. Med bare to låter på Myspace-siden gjorde særlig liveopptredenene sitt til at det ble hvisket om at Deathcrush kunne bli det nye store i 2011. Lydverket har sågar tatt dem med i sin oversikt over de ti norske bandene de har mest tro på i år. Men noen plate kan ikke Deathcrush love i nærmeste framtid.

– Vi har ikke tid! Selv om vi har masse låter vi er fornøyde med, passer de ikke nødvendigvis på et album. Vi er ikke ute etter å smi mens jernet er varmt, men å holde varmen jevn til det føles riktig. Så en plate må man rett og slett bare vente på, sier Åse som likevel har noen godbiter gjemt i ermet:

– Vi kommer til å slippe et par sjutommere før den tid. Første utgivelse er rett rundt hjørnet, og er en splitt med et NY-band vi er veldig begeistret for.

Imens kan du korte ventetiden med Deathcrush live under by:Larm 17. februar. Dette er bandet som med sin eksplosive energi får deg til å danse til støyrock!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag