RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydelsdirektør Per Johannessen i Bydel Nordstrand kan ikke si hvor lenge gutten må bo på hotell.
Bydelsdirektør Per Johannessen i Bydel Nordstrand kan ikke si hvor lenge gutten må bo på hotell.

DEBATT: - Uforståelig at gutten ikke kan få fostermor

I den senere tid har vi gjennom media (NRK, VG, Nordstrands Blad m.fl.) kunnet lese om et barn på 16 år som barnevernet overtok ansvaret for da han var fire år. Han har i løpet av denne tiden vært plassert i ca. 10-12 forskjellige institusjoner og beredskapshjem. Til slutt ble han henvist til et hotellrom i Oslo sentrum.

LES SAKEN: Tilbake på hotell

I en måned hadde han da overhodet ingen oppfølging fra barnevernet. Hotelltilværelsen varte i fem måneder. Han kom da i kontakt med en kvinnelig advokat. Behovet for en annen boform ble reist og gutten ble av Nordstrand barnevern plassert på en privat barnevernsinstitusjon «AS Velferd».

I løpet av kort tid, ifølge media, ble han tilbudt alkohol, sexbilder og han ble rådet til å kjøpe dop. Guttens forhenværende advokat søkte da om å få bli fostermor for ham. Men bydelsdirektøren sier at «Hun stilte visse betingelser som vi av barnevernfaglige synspunkter ikke kan gå med på». Så ble gutten igjen plassert på et hotellrom i Oslo sentrum hvor han skal være inntil en mer permanent løsning blir funnet. Det er imidlertid umulig å si hvor lang tid dette vil ta ifølge bydelsdirektør Per Johannessen. Fire av de ansatte ved AS Velferd er avsatt og siktet for omsorgssvikt.

Ifølge barnevernslovens paragraf 1 heter det at formålet med loven er å sikre barn og unge som lever under forhold som kan skade helse og utvikling at de får nødvendig hjelp og omsorg. Lovens paragraf 2 forteller videre at det er kommune, fylkeskommune og stat som er ansvarlig for barnet.

Kommunens barnevernstjeneste er altså de ansvarlige for barnets plassering utenfor hjemmet!

Hvordan skal en oppfatte «et barnevernsfaglig synspunkt» som plassert gutten i en institusjon som de ikke kjente bedre til enn at han ble anbefalt både sexbilder, alkohol og dop? Og hvilke betingelser kan være så urimelige at ikke guttens forhenværende advokat som kjenner ham og hvor det er oppstått et gjensidig tillitsforhold, ikke kan anerkjennes som fostermor?

Hun, en anerkjent, ansvarlig og engasjert advokat, vil åpne sitt hjem for ham, gi ham et permanent botilbud, og ta ansvaret for ham som tidligere har vært i mangel av alt dette?

Er man et kompetent fagmenneske hvis man bare holder seg til lover og paragrafer uten å ta hensyn til barnets psykologiske og emosjonelle behov?

Har man påtatt seg et så stort faglig ansvar må man bare forsøke å løse problemene med engasjement, empati og erfaring hvis dette finnes.

I mitt yrkesfaglige arbeid med barn i løpet av trettito år har jeg ikke opplevd noe lignende!

Liv Hagen
Spes.ped.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere