RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

DEBATT: «Å ta ansvar – fakta om barneidretten på Malmøya»

Fred Stokvold har i et et debattinnlegg «Jublet seilforeningen alt for tidlig?» gitt et fullstendig feilaktig bilde av fakta rundt barn og ungdomsaktiviteten som Bundefjorden seilforening står for på Myren som ligger på Malmøya. Det er nødvendig å imøtegå dette for at man skal få et riktig bilde av situasjonen.

1. Bundefjorden seilforening har hatt tilhold på Myren i 40 år. Dette er en virksomhet som Oslo kommune har verdsatt og tilrettelagt for i alle disse årene.

2. Fjordbruksplan for Oslo (overordnet kommuneplan) vedtatt av Oslo kommune i 1991 og stadfestet av Miljøverndepartementet i 1995 avsetter sjøområdet syd for Malmøya til seiling. Seiling krever landbasert aktivitet og Bundefjorden seilforening er eneste idrettslag som tilbyr denne aktiviteten i Oslo øst og syd. Vår aktivitet på Myren er derfor i tråd med intensjonen i overordnet kommuneplan.

LES OGSÅ: Ikke lenger adgang forbudt på Malmøya

3. Stokvold gir uttrykk for at Oslo kommune har sviktet i håndhevingen av reguleringsplanen. Fakta er at Oslo kommune, ved Plan og bygningsetaten gjennom vedtak 26 mars 2013 har gitt Bundefjorden seilforening tillatelse til å ha stativ for å lagre joller, container til å lagre utstyr og et tørkestativ for seil fordi man mener at det er hjemmel for å drive idrett på områder som er regulert til friarelaer. Dette viser at Oslo kommune tolker reguleringsplanen på fornuftig vis – kommunen verdsetter barn og ungdomsaktivitet. Det er ikke å svikte, tvertimot, det er å vise ansvar!

4. Det har aldri vært noen reell konflikt mellom allmenhetens bruk av friområdet på Myren og barn og ungdomsaktiviteten. De lever godt sammen. Denne tilsynelatende konflikten er noe Stokvold og enkelte andre har konstruert opp. Barn og unge er dessuten en del av allmenheten.

5. Stokvold gir uttrykk for at det ikke vil være noen krise for barne og ungdomsaktiviteten om Oslo kommune omgjør sine vedtak fordi aktiviteten kan flyttes til «nyanlegget» som ligger cirka hundre meter lenger øst på øya. Det gis dermed inntrykk av at idrettslaget har tilgang på alternativ plass for akiviteten, og at dette har vært forutsetningen fra tidligere å flytte denne. Dette er ikke tilfelle. Det er fullstendig urealistisk å flytte barne og ungdomsaktiviteten til dette området av mange grunner.

LES OGSÅ: «Jublet seilforening alt for tidlig?»

Det Stokvold omtaler som «nyanlegget», er et område som Bundefjorden seilforening har disponert til det vi kaller storbåtaktiviteten (kjølbåter som ligger i vannet hele tiden) siden 1980 tallet. Det er derfor ikke snakk om noe nytt anlegg. Det kan dreie seg om en drøyt 20 meter lang og cirka 7 meter bred stripe som ligger mellom sjøen og en trafikkert vei. Arealet gir ikke plass til av lagring av joller sammen med vrimle og riggeplass. Barna må i tilfelle stå langs veien å rigge båtene og bruke denne til transport til og fra vannet – det er ikke en trygg situasjon. Dertil er barn og unge avhengige av foreldretransport for å komme til Malmøya.

Det aktuelle arelaet benyttes i dag til parkering for alle aktivetene i Bundefjorden. Dersom man skulle erstatte parkeringsplassen med lagring og riggeområde, hvordan skal man da håndtere transportsituasjon? Dernest må man jo legge ned annen aktivitet som arelaet også tjener.

Stokvold beskriver området som en marina. Nei, dette er ingen marina! Det er et bryggeanlegg for meget aktive unge og voksne konkurranseseilere. Alle båtene som ligger ved dette bryggeanlegget brukes til konkurranseseiling – det er et krav for å få plass. Det er unikt i norsk sammenheng! Her finner man båter som i 2013 har reist til Vestlandet, Sverige, Danmark, England mv for å konkurrere. De som har konkurrert mest har startet i mer enn 60 regattaer i 2013!

Det er gjennom bredden man skaper miljø og aktivitet. Legger man ned storbåtmiljøet i Bundefjorden, blir barn og ungdomseilerne taperne. I storbåtmiljøet finner man ildsjeler som legger ned tusenvis av timer for at foreningen kan holde på med aktivitetene. Barn og unge er avhengige av disse ildsjelenes engasjement. De som tar fighten mot naboene, arbeider mot kommunen, skaffer inntekter, holder anleggene i orden, arrangerer treninger, regattaer, opplæring, sommerleirer, stiller i komiteer, møter, skriver innlegg i media osv. Forsvinner storbåtmiljøet, mister man fundamentet for drift av idrettslaget.

6. Driften av et aktivt idrettslag med 700 medlemmer koster penger – det forstår alle. Inntektene kommer fra flere hold, man får noe tilskudd, medlemskontingenter, dugnadsinntekter, tippemidler osv. Det er riktig som Stokvold sier at Bundefjorden seilforening fikk kr 120.000 kroner av Sparebankstiftelsen til optimistjoller. Pengene ble brukt til å kjøpe inn optimistjoller som lånes ut til barn som ikke har egne båter slik at man sikrer tilbud til alle. Dette er et eksempel på at noen ser verdien av barn og ungdomsaktivitet.

Stokvold bruker imidlertid dette som argument for at foreningen har så mye penger at det ikke er verdt å legge ned barn og ungdomsaktiviteten. Dette blir helt feil. Det er ikke øknomien som er saken – det er arealet. Vi må ha tilgang på et egnet fysisk areal for å drive barne og ungdomsseiling. Men er det ikke plass til barna, så vil arbeidet med å skaffe inntekter naturligvis bortfalle.

7. Stokvold sier at Bundefjorden er subsidiert med kr 100 000 årlig (av kommunen?), og vi får inntrykk av dette er urettmessig, og det visstnok er beløp som kommunen kan søke tilbake. Hva er dette for noe? Ikke stemmer det, og hva er urettmessig? Hva slags prosess er det Stokvold snakker om?

Oslo kommune har talt. De er positive til barn og ungdomsidrett. Bymiljøetaten har i alle år lagt til rette for at barn og unge kan drive aktivitet på Myren. Plan og bygningsetaten har 26 mars 2013 sagt at det er forenelig med reguleringsplanen for friområdet på Myren at barn og unge kan ha konstrukjoner som gjør det mulig å drive aktiviteten.

Dette er gode valg fordi de er i samsvar med kommunens intensjoner, det er god forvaltning av regelverk og det er å stå opp for barn og unge – det er å ta ansvar! Takk!

Stokvold har sammen med noen andre naboer og Malmøya Vel fremsatt klage på vedtaket. Plan og bygningsetaten skal nå behandle denne klagen. Vi håper saksbehandlerne evner å holde fast på det gode skjønnet, at de klarer å holde blikket løftet.

På Facebook finnes det en gruppe som heter «LA BARNEIDRETTEN LEVE». Her er det mulig å følge utviklingen i denne saken – det er stort engasjement. Vi oppfordrer alle til å støtte denne gruppen så politikere, saksbehandlere og andre kan se hva folket mener.

Morten Aagaard, styremedlem i Bundefjorden seilforening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere