RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Abid Rajas gruppeterapi


Abid Raja (V)
Abid Raja (V)

Arbeiderpartiets Håkon Haugli kritiserer i VG 4. mai 2010 Abid Rajas dialogmøter på Litteraturhuset. Haugli kaller disse møtene mellom ulike etniske og religiøse grupper for iscenesatte konfrontasjoner, uten evne til å skape dialog og bringe integreringen videre.

Raja møter kritikken først i radiodebatt med Haugli i Kulturnytt på NRK P2 samme dag, der han går fullstendig av skaftet og må vises bort fra studio. Deretter slår Raja til med et tilsvar i VG 5. mai. Tilsvaret kan best karakteriseres som et så kraftig personangrep at det fratar debatten saklig fokus, men i stedet gjør den til en personlig duell. Det har ikke denne debatten fortjent.

Oslo Arbeiderparti kommer til å gjøre den delte byen til en hovedsak ved kommunevalget i 2011. Gjennomsnittlig levealder i Bydel Sagene er 15 år kortere enn på vestkanten. Det er dramatisk. Vi har nesten rene innvandrerskoler på østkanten og det motsatte i vest. Ifølge Aftenposten 30. desember i fjor ville 65 prosent av de spurte vestkantinnbyggerne vurdert å flytte dersom minoritetsandelen i nabolaget økte. Blant Høyres velgere var det 75 prosent som ville vurdert det. For å møte levekårsforskjellene trengs en politikk for å minske dem. Det vil også være egnet til å dempe motsetningene mellom grupper.

Oslo Arbeiderpartis leder Jan Bøhler har kalt dialogmøtene på Litteraturhuset for dialog for fiffen. Selv har han lenge vært aktiv som initiativtaker til møter mellom beboere med ulik etnisk bakgrunn i Groruddalen. Det er integreringsarbeid på grunnplanet.

Abid Raja driver en helt annen aktivitet, nemlig åpne møter på Oslo vest som får pressens oppmerksomhet. Allerede der er det grunn til å være skeptisk. Det er all grunn til å spørre om en debatt som føres for åpen scene kan skape reell dialog.

Raja selv ser nemlig ut til å ha forstått at man ikke blir enig med sin motdebattant i full offentlighet. I Kulturnytt på P2 avslørte han også ønsket om å smadre Haugli som en lus. Det er tydelig at dialogmøtenes mester føler seg presset ut av rollen når han får saklig kritikk.

Ekstremister minner oss alle på at det norske samfunnet har nye uløste oppgaver. Påminnelsen skaper uro i sjela hos mange. Så kommer medisinen: Abid Raja inviterer til gruppeterapi på Litteraturhuset.

Formålet kan ikke være noe annet enn å gi frykten, hatet og avskyen et ansikt. Det personifiserer problemene snarere enn å finne bot for årsakene. Abid Raja gjør dermed seg selv til integreringsdebattens svar på Dr. Phil, med ditto manglende effekt på problemene.

Tomas Lægreid


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere