*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Åpent brev til Fabian Stang

  Foto: Arkivfoto

Okkupasjonen av Skar leir.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kanskje en Økolandsby i kombinasjon med et asylmottak? Eller kanskje hele leiren skal rives og gis tilbake til naturen, skriver Kristin Thallaug. Etter utkastelsen 11. mai, flyttet okkupantene inn i en nedlagt militærleir i Holmenkollen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kjære Fabian Stang. I løpet av 10 dager har jeg vært med på to uforglemmelige hendelser i to av byens daler. Den ene til stolthet og lykke, den andre til oppgitthet og undring.

Den andre mai, i regi av Dansens Hus og Groruddalssatsingen, dro jeg, barnebarnet mitt med to venninner fra stasjon til stasjon på linje 5, fra Stortinget T banestasjon til Vestli. På alle 19 holdeplassene underveis var det dans, ballett og opptreden av barn, ungdom og eldre, fra skoler i Oslo og fra alle verdens hjørner. På Vestli var det et ellevilt show fra stor utescene, hvor også du var med og danset og priset initiativet og Groruddalssatsingen. Kjempeflott, rørende og morsomt.

Og så til den neste utflukten min. Den foregikk tirsdag 11. mai og gikk innover i Maridalen til endeholdeplassen Skar. Der ligger Skar leir som Forsvaret solgte til Oslo kommune for 5-6 år siden. Leiren består av mange bolighus, verksteder, kantiner, kaserner osv. Forfallet er enormt og var det sikkert også før Oslo kommune overtok ansvaret, men dere har ikke gjort noe for å bedre forholdene.

Under parolen "HUS TRENGER FOLK OG FOLK TRENGER HUS" slo en gjeng med voksen ungdom seg ned i noen av husene i februar. De tenkte at nok er nok, noe må gjøres. Det de hadde lyst til var å lage et Økokollektiv til inspirasjon og glede for turfolket og nabolaget og i nær dialog med Oslo kommune. Mange har tenkt og ønsket og kommet med forslag til hva Skar leir kan brukes til, men årene går og ingenting skjer.

Et av problemene er nærheten til Maridalsvannet og byens drikkevann. Nå viser det seg at Økofolkene (okkupantene), inne på leirområdet, kom over et ubeskyttet åpent lager av potensielt giftig avfall (les Nordre Aker Budstikke av torsdag 6. mai i år.) Så bekymringen for drikkevannet har ikke vært overhengende før nå.

Bydelspolitikerne i Nordre Aker sier det er på tide å tenke "kreativt og utradisjonelt" og at det bør inngås dialog med okkupantene. Men nei, Oslo kommune meldte Økookkupantene til Namsmannen og politiet. Tirsdag 11. mai kom de. Folk fra Namsmannen, 8–10 politibiler med 15–20 politifolk med rambukker og tenger. Etter hvert kom biler med låsesmeder, tømme- og ryddefolk, septiktanktømmere, en lastebil med plater til å stenge vinduer og dører og en egen bil med stiger for å hente ned folk fra trær, hustak og vinduer. For dagen utkledd som spøkelser fordi de bebodde en spøkelsesby.

Vel, vel, politiet og Namsmannen gjorde jobben sin og arresterte okkupantene. Og det var det, de får sikkert hver sin klekkelige bot. Et ønske om å redde stumpene og være kreative i forhold til en bygningsmasse og et potensielt flott uteareal er torpedert.

Et forslag til deg, Fabian Stang: Hva med å invitere bydelspolitikerne, bystyret, turgåere, økoaktivistene og "økookkupantene", ja alle som har lyst, til piknik, sang og spill på leirområdet og en idédugnad med fokus på Skar leir. Kanskje en Økolandsby i kombinasjon med et asylmottak? Eller kanskje hele leiren skal rives og gis tilbake til naturen? Forslagene kan være mange og kreative. Men antakelig skal Skar leir stå der som den spøkelsesbyen den er nå og rope på hjelp uten å bli hørt.

To utflukter. To stemninger. Den ene gir meg glede og stolthet, den andre gjør meg trist og flau.

Kristin Thallaug
Bjølsen


LES OGSÅ: Kastet ut fra Holmenkollen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.