*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Avmakt og innvandring

Tor Løken (t.v.), nestleder i Nordre Aker Frp mener det er grunn til bekymring når de som sitter med makten gir uttrykk for avmakt. Til høyre sitter Løkens partikollega og BU-representant i Nordre Aker, Arne Østreng. Foto: Arkivfoto: Kristin Tufte Haga

- Når en av de som sitter ved makten sier at han føler avmakt, da skal man lytte for da begynner det å bli alvor, skriver Tor Løken, nestleder i Nordre Aker Frp.

Halvor Haugli (Ap) er den som betimelig viser oss sine følelser om avmakt i integreringspolitikken (dittOslo.no/Nordre Aker Budstikk 7./9. september). Det er vel liten tvil om at utfordringene som står foran oss i innvandrings- og integreringspolitikken er store og vanskelige å løse.

Etter et par tiår med rettighetstenkning, snillisme og paralyse i maktapparatet er det blitt vanskelig å vinne kontroll med utviklingen. Innvandringsbefolkningen i Oslo er doblet i løpet av de siste ti årene. Innvandrerbarn representerer nå over 40% av barna i Osloskolen etter å ha tredoblet seg i antall fra 1996 til 2010. Med samme utviklingstakt vil etnisk norske barn være i mindretall i hovedstaden i løpet av 12 år.

Spørsmålet som må besvares er om det er slik vi vil ha det, og om vi får god integrering når norske barn kommer i mindretall på flere og flere skoler. På 35 skoler er andelen norske barn færre enn 40%, og antallet øker for hvert år som går.

LES OGSÅ: LEDER: Før det er for sent

Psykolog Sunil Loona ved Høyskolen i Oslo viste i 2001 til at ordforrådet blant mange minoritetselever er begrenset. De forstår derfor ikke det de leser i bøkene. Dette får også konsekvenser for andre fag som matematikk og samfunnsfag, og for fremdriften i læringen til de andre elevene i klassene.

Av de 21.000 minoritetsspråklige barna i Oslo trenger nå 60% særskilt norskopplæring, og 20% blir gitt morsmålopplæring (i 37 forskjellige språk!). Dette er en foruroligende høy andel, og man kan spørre seg hvordan det er blitt slik. Tar foreldrene norskopplæringen på alvor eller er TVen hjemme pekt inn på foreldrenes opprinnelsesland? Snakker foreldrene norsk med barna eller velger de morsmålet?

Alle er enige om at norskkunnskap er en forutsetning for å kunne fungere i samfunnet vårt, men har vi vært klare nok i kravet om at vi skal snakke norsk?

Meg bekjent er ingen aktuelle scenario- eller konsekvensanalyser blitt foretatt slik at vi kan bli bedre kjent med utsiktene på denne ville ferden. Utviklingen har skjedd som en serie med hendelser i stedet for som styrte handlinger basert på en troverdige strategi. Rettighetsetikken har fått råde grunnen på bekostning av konsekvensetikken. Ingen effektive grep er blitt tatt for å redusere innvandringsstrømmen til et bærekraftig nivå slik Fremskrittspartiet har bedt om i de siste 20 årene. Nå må de sosialistiske partiene som sitter med regjeringsmakten være klare på hvilken politikk de vil føre videre og samtidig fortelle oss konsekvensene av den. Ikke i form av flere drømmer, men i form av realiteter.

Tor Løken
nestleder i Nordre Aker Frp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.