RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

DEBATT: «Bedre psykisk helse nå!»

– Det er skammelig av regjeringen at de stemmer ned opptrappingsplanen for et bedre tilbud innen psykiatrien, sier Aina Stenersen, politisk nestleder i Oslo Frp.

Oslo Frp kan ikke akseptere de stadig økende ventelistene for behandling av psykiske lidelser, og vil øve et sterkt påtrykk på staten for økt innsats og ressurser til psykiatrien i Oslo. Statens svake innsats fører til at Oslo kommune sliter med følgeskader og ringvirkninger innen sosialomsorgen og rusomsorgen grunnet statens og sykehusenes manglende kapasitet.  Tidligere hadde man en opptrappingsplan som bidro til et bedre tilbud i psykiatrien, men den nå er reversert. Dette beviser at vi trenger en ny opptrappingsplan med øremerkede midler til psykiatrien. For det vi ser nå er akkurat det vi i Frp fryktet da den ble avsluttet. Tilbudet blir dårligere og pasientene må lide for det. Tillitsvalgte og brukere frykter at liv kan gå tapt som en følge av budsjettkuttene. Dette er en skammelig innsparing av en svært sårbar gruppe.

Frp fremmet, blant annet i forbindelse med behandlingen av samhandlingsreformen, forslag om en ny opptrappingsplan for psykisk helse, men dette ble nedstemt på Stortinget. Vi vet øremerkede midler virker, da bør man også bruke det. Dette handler om vilje til å sluse midlene dit de trengs aller mest, og ikke minst om å bevilge dem i utgangspunktet. Da nytter det ikke med lange ventetider og nedbygging av behandlingstilbud.

Jeg er spesielt bekymret for barn og ungdom, der terskelen for å oppsøke hjelp viser seg å være spesielt høy. Ordningene for ungdom i videregående skole fungerer ikke godt nok. Fra samtale med helsesøster på skolen må ungdommen derfor videre til fastlege, før fastlegen henviser videre til psykolog. Denne prosessen kan ta flere måneder.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det i 2009 var 13 prosent av alle barn mellom 13 og 15 år som slet med betydelige psykiske plager. 80 prosent av disse blir aldri fanget opp. Dette er rett og slett for dårlig!

Det er på tide å kreve at staten styrker den psykiatriske omsorgen. Man er nødt til å redusere ventetiden for behandling av psykiske lidelser. FrP vil prioritere helsestasjoner og skolehelsetjenestens arbeid med psykiatri. Vi vil arbeide for at de driftpsykiatriske senterne samarbeider bedre med bydelsforvaltningene, samt å støtte opp om frivillige og private som arbeider med psykiatriske pasienter. Man er nødt til å ta denne gruppen på alvor!

Aina Stenersen, politisk nestleder i Oslo Frp

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere