RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Bekymringsfulle kutt for ungdom på Frogner»


Fagforbundet er bekymret for kutt i tilbudet til unge i Bydel Frogner. Her fra Café Condio.
Fagforbundet er bekymret for kutt i tilbudet til unge i Bydel Frogner. Her fra Café Condio. Foto: Arkivfoto
Administrasjonen i Bydel Frogner legger, på møtet i bydelsutvalget 17. juni, fram et forslag om flere kutt i tjenestene som vil påvirke bydelens unge brukere, samt Fagforbundets medlemmer.

Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo er bekymret for konsekvensene de foreslåtte kuttene har for sårbare grupper blant barn og unge i bydelen.

Det er forslag til BU Frogner at driften av Hamna fritidsklubb skal avvikles. Det foreslås å forhandle frem en avtale med Røde Kors/Cafe Condio om å gi et tilbud til aldersgruppen 10-13 år på Majorstuen.

Fagforbundet mener at forebyggende barne- og ungdomsarbeid drives best i bydelens egen regi. Hamna fritidsklubb retter seg mot barn og ungdom som går på Majorstuen skole og har sentrumsområdet på Majorstuen med butikker, utesteder, trafikk og fast food som sin «lekeplass». Majorstuen er et knutepunkt i byen og også et sted der det er stor risiko for å møte miljøer der rus og kriminalitet er utbredt. Hamna har hatt et meget stabilt personale med høy ansiennitet både i kommunen og på tjenestestedet. Personalet på Hamna kjenner lokalmiljøet, barne- og ungdomsgruppa og utfordringene i området godt. Kompetansen som de ansatte har bygget opp, vil med en omstrukturering forsvinne.'

STERKE MENINGER? Følg Oslo-debatten her!

Cafe Condio er drevet av Røde Kors og er åpent for ungdom fra 13-19 år. Driften er basert på at frivillige skal jobbe med ungdommene. På Cafe Condio er det over hundre frivillige som jobber. Hvor lenge og hvor ofte varierer, men etter hva Fagforbundet er kjent med jobber gjennomsnittlig hver frivillig fire timer annenhver uke.

Faglig sett mener vi det er uheldig å ha et tilbud for aldersgruppen 10-13 år som baserer seg på frivillig arbeidskraft. Selv om de frivillige har faste dager/tider de jobber, er det stor utskifting og lite stabilitet. For å gi denne aldersgruppen et tilfredsstillende tilbud, er det veldig viktig med trygge rammer og forutsigbare voksne. Blir det en stor utskifting av frivillige som jobber på stedet, vil det øke risikoen for uro og konfliktsituasjoner. Stor utskifting og mange forskjellige frivillige på jobb, vil også gjøre det vanskeligere å gi ungene en kontinuerlig oppfølging, avdekke tegn på f.eks. omsorgssvikt eller jobbe systematisk forebyggende i forhold til mobbing, utagering og problematikk knyttet til rus og kriminalitet.

Fagforbundet er kritisk til at bydelen velger å prioritere økonomisk støtte til Røde Kors/Cafe Condio, fremfor tiltak i egen regi. Vi mener BU bør være informert om hva Cafe Condio vil tilby og eventuelle økonomiske konsekvenser, før man avvikler tilbudet vi har i dag. Vi mener man må vurderer alle forhold: innsparing på kort og lang sikt vurdert opp mot kvalitet på tilbudene og behov fra brukergruppa.

Fagforbundet mener at ansvaret for mange barn og familier per saksbehandler er en grunnleggende og alvorlig trussel mot kvalitet, forsvarlighet og mulighet for reell medvirkning i barnevernet. Fagforbundet nasjonalt har sendt en oppfordring til barne-, familie- og likestillingsdepartementet om å ruste opp barnevernet, slik at hver ansatt har ansvar for oppfølgingen av mellom 9-14 barn og deres familier.

Fagforbundet er bekymret for hvilke konsekvenser en nedbemanning i barnevernet i bydelen vil få på de ansattes arbeidsforhold, kvaliteten på tjenesten og brukernes mulighet for medvirkning.

Fagforbundet mener at dette er en meget kortsiktig løsning som kan gi store, uforutsette økonomiske konsekvenser over tid og derfor i realiteten ikke være kostnadsbesparende.

Pedagogisk fagteam jobber med barn med vedtak de har krav på å få dekket. Disse barna er en sårbar gruppe i risikosonen for å falle utenfor sosialt og utviklingsmessig. Den ekstra sosialpedagogiske hjelpen pedagogisk fagteam gir er av stor betydning for det enkelte barns utvikling, for kvaliteten på barnehagens tilbud og for de øvrige ansattes arbeidssituasjon i barnehagen. En aktivitetsreduksjon i pedagogisk fagteam kan også få konsekvens for barnas forutsetninger til å takle en god overgang fra barnehage til skole, samt videre utvikling og behov for hjelpetiltak i skolen.

Fagforbundet er svært kritisk til at det fortsatt foreslås å legge ned en stilling i pedagogisk fagteam/helsestasjonen til tross for et økende behov for spesialpedagogisk oppfølging av barn i barnehagene.

Mette Nordahl, leder og Fredrik Lothe, nestleder i Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere