*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Boikott mørkemennene!

Bjørn Nistad mener folk bør boikotte biskop Ole Christian Kvarme etter den så kalte Gelius-saken i Vålerenga kirke. Foto: ARKIVFOTO

Som andre anstendige mennesker er jeg forbannet over at sogneprest Einar Gelius har blitt presset til å si opp. Ikke fordi jeg har noe forhold til statskirken eller kristendommen – som ateist burde jeg kanskje heller være glad for at kirken har kvittet seg med en person som fikk mange mennesker til å oppsøke dens tjenester.

Jeg er forbannet fordi jeg mener ingen bør ha lov til å behandle sine medmennesker på den måten biskop Kvarme har behandlet Gelius på, fordi jeg ikke liker kynisk maktutøvelse fariseisk fremstilt som forsøk på å løse en vanskelig situasjon. Vanskelig for hvem? Gelius har jo støtte fra sin egen menighet!

Kunne ikke de som liker Gelius, ha fått beholde ham som prest, og de andre ha oppsøkt andre prester? Er det ikke nok av idioter og hengehoder i Den norske kirke?

Jeg er også forbannet fordi den rød-grønne regjeringen har latt denne saken få utfolde seg som en moderne hekseprosess. Burde ikke biskop Kvarme ha fått beskjed om at det faktisk er vanlige mennesker i dette land som betaler for driften av statskirken, inkludert hans egen lønn, og at de fleste av dem ikke liker mobbingen av Gelius? Hva med ytringsfriheten, skal en person kunne sies opp i dagens Norge for å ha skrevet en omdiskutert bok?

Skal mobbing og maktmisbruk få vinne frem? Er det ikke mulig å gjøre noe? Jo, det er det faktisk. Under krigen boikottet skikkelige folk de «lojale» prestene Quisling-regimet hadde utnevnt. Nå bør folk boikotte biskop Kvarme og den «lojale» presten han vil prøve å innsette i Vålerengen menighet.

Bjørn Nistad

Phd, russisk kulturkunnskap
Universitetet i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.