RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Derfor er Norsk Sykepleierforbund i streik


Eli Gunhild By,Fylkesleder i Norsk Sykepleieforbund, Oslo, gir Nordstrands Blad tilsvar på lederen i forrige uke.
Eli Gunhild By,Fylkesleder i Norsk Sykepleieforbund, Oslo, gir Nordstrands Blad tilsvar på lederen i forrige uke.

Jeg leser med undring at Nordstrands Blad, i sin leder den 1. februar, gir uttrykk for at de sliter med å skjønne hvorfor sykepleierne er i streik.

Norsk Sykepleierforbund streiker for en tariffavtale som skal sikre sykepleierne en anstendig minimumslønn, en sikker pensjon, full lønn under sykdom og svangerskap samt en arbeidstid som er i tråd med arbeidsmiljøloven.

NHO Service vil gi sykepleiere dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn de har i andre private bedrifter (slik som HSH) eller i offentlig sektor, herunder kr. 21 000.- mindre i minstelønn, ingen ansiennitetsstige, ikke garanti om full lønn under sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon, ikke tariffestet pensjonsrettigheter og for dårlige arbeidstidsbestemmelser. Slik kan NHO-bedriftene spare penger og utkonkurrere andre private og offentlige aktører - på bekostning av sykepleierne. Denne PIRATvirksomheten er helt uakseptabel.

De siste dagene har Norsk Sykepleierforbund avdekket at 17 av 44 streikende er dårligere avlønnet enn minsteavlønning i Oslo kommune. Den dårligs betalte, en Filippinsk sykepleier ansatt på Paulus Sykehjem, tjener kr. 50 000.- mindre i året enn hun ville ha gjort i en tilsvarende stilling i Oslo kommune. Dette vil jeg definere som sosial dumping.

Som fylkesleder i Norsk Syklepleierforbund, Oslo er jeg den første til å beklage at denne streiken ikke bare vil ramme arbeidsgiver, men også tredjepart. Jeg mener imidlertid at det ene og alene er NHO Service som må ta ansvar for denne streiken og dermed de konsekvenser den vil ha. Når det er sagt driver Norsk Sykepleierforbund en ansvarlig streik som ikke skal gå ut over liv og helse og vi forutsetter derfor at arbeidsgiver søker dispensasjon fra streiken i de tilfeller det er nødvendig.

NSF krever ganske enkelt de samme lønns- og arbeidsvilkår som gjelder for sykepleiere i øvrig privat sektor, og i offentlig sektor. Det er det eneste rettferdige. Vi krever at konkurransen mellom bedrifter skal foregå gjennom effektiv og smart drift og organisering, ikke ved at de ansattes lønns- og arbeidsvilkår svekkes.

Ballen ligger hos arbeidsgiver.

Eli Gunhild By
Fylkesleder, Norsk Sykepleieforbund, Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere