*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Din grønne park»

SKJEBNESTUND FOR OLA NARR: «Hvilken er din lokale park og hva ville du følt om den plutselig var gjenstand for kortsiktig tankegang og stod i fare for å bli asfaltert?» spør forfatteren av dette debattinnlegget. Foto: Guro Soelberg Martinsen

Du som bor i Oslo er heldig som har en park eller en grønn flekk i nærområdet. Disse små parkene med plen, benker, trær og buskevekster øker livskvaliteten til byboerne. Parkene er et sted for rekreasjon, piknik, barnebursdager, solslikking, aking, skigåing, Yoga eller stille kontemplasjon i høstsolen. De er selve grunnen til at mange ser det som mulig å leve et godt liv i denne storbyen og ikke føler seg nødt til å flytte utenfor ring tre for å få luft.

Det er en fordel at vi har mange små i stedet for få og store (som Hyde eller Central). Uansett hvor du bor i byen kan du finne en plen å sitte på. En som er i umiddelbar nærhet, hvor man kan komme seg ut av klaustrofobisk trange leiligheter, lufte svette armhuler etter en slitsom jobbdag, lufte hunden eller ta en spontan piknik på en varm ettermiddag.

Les også: Full uenighet om Ola Narr

Ulempene med at Oslo har så mange små parker, og dette oppdaget jeg nylig, er at det ikke blir ramaskrik nok hver gang en av disse står i fare for å bli asfaltert eller omregulert. Nettopp fordi det de er små og mange. Hver og en av disse parkene har dermed isolert sett for få tilhengere til å kunne få gjennomslagskraft når fornuften svikter hos den utøvende makten. Hadde vi hatt èn kjempepark i byen vår er det selvsagt at det ville blitt støy (i media) hvis kommunetrollene kom med spadene sine. Så problemet med disse små, grønne flekkene er at det ikke merkes så godt i den store sammenhengen når en av dem forsvinner. Ulykken blir derimot et faktum når flere og flere små, grønne parker blir gjenstand for kommunens og statens forhastede utbyggingsplaner. Det er ikke sånn at det er fritt fram for utbygging bare fordi det ligger en rufsete helling uten parkanlegg på østkanten.

Ola Narr er en park jeg selv har benyttet meg mye av. Her har jeg akt, drukket øl, grillet med gode venner, feiret bursdager, solt meg, trent, klint og elsket utsikten over byen min. Jeg har stått på toppen av verden (les: Ola Narr), alene eller sammen med noen jeg er glad i og skuet utover. Ringt mamma og bedt henne ta inn vasken på Bekkestua fordi jeg ser det kommer en regnbyge fra Drammen. Sett over på vestkanten, nordover og sørover. Min kjære by med alle sine rare, fine, livsnødvendige små oaser. Kanskje har du også vært der?

Les også: Nekter å gi opp kampen om Ola Narr

Nå ser det ut til at politikerne mener de skal omgjøre Ola Narr, blomstereng og akebakke, til midlertidig barnehage og parkeringsplass. Og dette tilfellet er dessverre ikke unikt. Nå står Jordal i fare for å utradert til fordel for hus og haller, men det er en helt annen kamp... Og jeg går ikke inn på begrepet ”midlertidig”. Det er et langt og selsomt tema i seg selv.

Barnefamilier flytter ut

Oslopolitikerne klør seg i hodet over at så mange barnefamilier flytter fra byen. Sist nevnt i debatten om Tøyen. Er det seriøst at dere vil ha oss her, så ikke ta fra oss parkene våre. Det er her vi får puste, hit rekker vi å komme oss etter jobb drassende på unger, hunder og grillpølser. Her er livskvalitet og pusterom, tumleplass og en arena for å treffe gode naboer.

Les også: Naboer frykter massiv utbygging på Ola Narr

Hvilken park er din Ola Narr?

Alle har vi en Ola Narr å kjempe for. Den som gjør at du kan lufte bikja, komme deg raskt ut en sommerdag etter jobb eller bare nyte synet av i forbifarten. Den som gjør at det er godt å bo i byen tross alt. Hvilken er din lokale park og hva ville du følt om den plutselig var gjenstand for kortsiktig tankegang og stod i fare for å bli asfaltert. Du ville blitt rasende, trist, følt deg maktesløs, tenkt på om du skulle flytte ut av byen ... Utenfor ring tre.

Redd din lille park ved å redde min

Jeg lover at jeg skal rope ut når jeg får høre om en park i ditt nærmiljø som står i fare for å bli utradert. Nå roper jeg ut for å bevare Ola Narr, en av byens og våre mange flotte tumleplasser. Neste gang kan det være din park som står i fare. Stemmer du i for å bevare Ola Narr, så står vi sammen for å redde den lille flekken vi er så glade i og som vi trenger. Forhåpentligvis blir vi da lettere å høre. Vanskeligere å overse og mer nødvendig å adlyde.

Anniken Hauglie, Byråd for kunnskap og utdanning eller @FolkeFredriksen, som er Byråd for byutvikling i Oslo; hvilken park er din Ola Narr?


Guro Soelberg Martinsen
Engasjert Osloborger og småbarnsmamma

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.