RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: DLDs innvirkning på dannelse av selvet

Muligheten for misbruk av innhentet informasjon er hovedgrunnen til å kjempe imot datalagringsdirektivet (DLD). Men hvis vi nå i tillegg, for argumentets skyld, tenker oss at INGEN informasjon kommer til å bli misbrukt, er likevel behovet for et uobservert privatliv grunn god nok til å gå imot. Et konservativt og liberalt parti som Høyre må beskytte den enkeltes rett til å sette egne grenser, og til å skjerme sitt eget privatliv.

Mitt resonnement her er inspirert av tankesmien Civitas filosof Lars Svendsen. Han mener at det at vi kan ringe og sende mailer og sms'er uten at noen vet om det er viktig. Det er viktig for utviklingen av vår personlighet og av våre relasjoner til andre. Datalagringsdirektivet truer individets frihet og personlige utvikling på to måter:

For det første oppfører vi oss annerledes når vi vet at vi blir sett eller kan bli sett. Vi har alle kjent hvor ubehagelig det kan være å oppdage at noen har sett på oss mens vi var oppslukt av noe, selv om vi ikke drev med noe galt. Visse deler av livene våre kan bare eksistere når vi er overlatt helt og holdent til oss selv.

Det er ikke slik at hvis du ikke har noe å skjule, så er det greit at "noen" kan vite hva du gjør. En undersøkelse i Tyskland i 2008 viste at halvparten av de spurte ville vegre seg for å ringe psykolog, familierådgivning eller rusrådgivning på grunn av datalagringsdirektivet. Folk gjør ikke noe galt når de ringer rusrådgivning, men folk vil ikke at hvemsomhelst skal vite om det. At mennesker som du ikke vet hvem er, vet mye om deg, er skadelig for din følelse av trygghet.

For det andre henger vår evne til å kontrollere hvem som har tilgang til informasjon om oss, sammen med vår evne til å skape ulike relasjoner. Privatliv muliggjør avstand til mange mennesker, og desto nærere forhold til noen. Hvis alt som kan vites om oss kan være kjent for enhver, vil forskjellen på en kjæreste, en offentlig tjenestemann, og en du treffer i butikken, en viskes ut.

Hver og en av oss har ulike grenser for privat og offentlig. Derfor må det være opp til den enkelte hva man skal dele med hvem. I et samfunn med massiv overvåkning mister vi muligheten til å regulere våre private grenser.

Datalagring handler ikke om at hvis du ikke har noe å skjule, så har du intet å frykte. For frihet fra datalagring dreier seg først og fremst om å beholde en sfære utenfor synsvidde. Derfor må hver og en av oss få ha soner der vi ikke trenger å tenke på hvorvidt vi har noe å skjule.
 

Berit Solli
Leder i Alna Høyre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere