Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT: «Egne «sigøynerbydeler» vil kunne bidra positivt»

Hvorfor ikke ønske romfolket velkommen til Norge? Utvisning, bortvising, passtvang, registreningstvang, tiggerforbud, hesteforbud, liten motstand mot sigøynernes holocaust fra nordmenn flest og så videre.Det norske folk er kollektivt medskyldige i folkemordet på romfolk under 2.verdenskrig, og måtene de er blitt trakkassert og behandlet på i Norge flere århundre.

Jeg har møtt så mange Romfolk på mine reiser rundt om i verden at jeg er sikker på at de fleste har mer enn nok evner og ressurser til å finne en levevei som ikke er kriminell, hvis vi ikke kriminaliserer alt de har lyst og mulighet til å tjene penger på,bare for å bli kvitt dem fra Norge.

Romfolk er mennesker som alle oss andre. Folk som behandles ålreit, oppfører seg vel stort sett ålreit også? Jeg tror det er fullt mulig å integrere romfolket på en positiv måte i hele EU-uten å kreve at de gir opp sin kultur og tradisjonelle omreisende livstil.

LES OGSÅ:

Romfolket: «Ikke i min bakgård»

«Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

«Behandlingen romfolket får er en total ansvarsfraskrivelse»

Men selvfølgelig er ikke dette mulig uten at det finnes politisk vilje til å se romfolkets egne ressurser og samarbeide med dem om gode løsninger. Tvangsbosetting og påtvungne livstilsendringer fører sjelden til varig positive endringer.

Nå som internett gir muligheter både for å følge opp utdanningsopplegg når man reiser og skaffe seg oversikt over jobbtilbud andre steder i EU, burde det vel ligge godt til rette for å kombinere en omreisende livstil med kapitalismens krav til arbeid, utdanning og ordnede livsformer?

Det tar bare litt tid og politikerene må tenke litt mer utradisjonelt. Med politikere i samme kategori som vår ikke alles kjære ordfører Fabian Stang, får vi neppe til løsninger som oppleves som gode både av romfolket selv og folk flest.

Dette kalles ansvarsfraskrivelse, Fabian!

Tiggerforbud og bortvising bare forskyver det samme problemet over til andre områder eller andre land. Dette kalles ansvarsfraskrivelse, Fabian! Og ansvarsfraskrivelse er feigt, ikke sant?

Og hvorfor kan ikke staten bidra med sanitæranlegg og områder som er egnet for leirplasser til romfolket? Norge er et land med mye geografisk plass, og god økonomi. Hvis romfolk vil slå seg ned her, har vi både plass og råd til ekstrakostnadene i integreringsfasen.

Hvis romfolk vil slå seg ned her, har vi både plass og råd

Omreisende håndverkere, kan være positivt i arbeidsmarkedet. Egne «Sigøynerbydeler» i de større byene vil for eksempel kunne bidra positivt til å trekke turister til områdene og turismen kan så bidra til å skaffe inntekter til romfolket som bor der. Vanskeligere trenger det kanskje ikke å være?

Tenk så spennende og fargerik for eksempel vestkantbydelen Frogner i Oslo kan bli, hvis vi får et innslag av 20-50.000 romfolk der? Det ville utvilsomt trekke til seg både turister og fastboende,hvis strøket ble trygt og hyggelig å besøke. Og hvorfor skulle ikke det være mulig å få til?

Fabian og resten av vestkantsnobben på Frogner vil sikkert protestere høylydt,men dette er en befolkningsgruppe som har økonomiske muligheter til å flytte på seg. De kan vel ha godt av å få føle litt på romfolkets vanlige skjebne hvis de føler seg fordrevet ut av området og videre vestover i Oslo og Bærum, der de antagelig vil føle seg mer hjemme?

Nina Langfeldt, Sloreåsen

FØLG ROMFOLKETS SITUASJON I OSLO:

Romfolket flytter til ridesentertomta på Årvoll

KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

Rumenske Surine: – Vi bor på samme måte i Romania

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

– Byrådet må på banen og leiren avvikles i løpet av et par dager

Tre av fire vil forby tigging

«Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Europas problemer kan ikke løses i Oslo

TEMASIDE: ROMFOLK I OSLO

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut