*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Elevene på Engebråten gjør verden bedre!

Glade barn i Ilula i Tanzania kan takke elevene på Engebråten for at den nye videregående skolen hos IOP nå snart kan åpne. Foto: Foto: IOP

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Solidaritetsdagen på Engebråten ungdomsskole gikk av stabelen torsdag 17. mars. Elevrådet hadde i år bestemt at pengene fra denne dagen skulle gå til et barnehjelpsprogram som heter Ilula Orphan Program – IOP i Tanzania. Det ble samlet inn nærmere 187.000 kroner! Det er mye penger – som betyr utrolig mye i Ilula.

IOP-Tanzania og IOP-Norge takker på det varmeste og vil at dere alle skal vite at innsatsen dere gjorde, noen få timer den torsdagen i mars, betyr at en ny videregående skole kan åpne mye raskere enn det som var planlagt. Vanntilførsel og et laboratorium kan komme på plass med disse pengene.

Ilula Orphan Program har eksistert i over 10 år, norske Berit Skaare startet opp med et fadder-/sponsorprogram slik at forelderløse og svært fattige barn kunne få mulighet til å gå på skole. Det er mye hiv/aids i dette området av Tanzania og mange har mistet sine foreldre. I dag er det ca. 1100 barn fra byen Ilula (og andre landsbyer rundt) som har faddere/skolesponsorer gjennom IOP, disse fadderne bor i USA, Nederland, Luxembourg, Danmark og Norge. Ca. 300 av barna har sine faddere/sponsorer i Norge og flere faddere bor på Grefsen, Kjelsås og ellers i Nordre Aker.

Etter hvert har IOP vokst. Senteret rommer nå et jentehjem for 32 foreldreløse jenter, de har IOP -senteret som sitt hjem. Hos IOP får de husvære, mat, omsorg og opplæring i å bli selvstendige. Det drives en førskole på IOP-senteret, der går det ca. 70 barn fra området rundt. Det drives jordbruk og dyrehold. I tillegg til dette driver IOP også et fosterfamilieprogram (i samarbeid med Kirkens Nødhjelp). Fattige familier får støtte fra IOP til å ta til seg ett eller to barn som har mistet sine foreldre.

Skole hjelper skole. Det dagens elever på Engebråten kanskje ikke vet er at lærer Inger Gidske har vært IOP-støttespiller i mange år og forrige gang Engebråten byttet ut engelskbøkene sine ble alle de gamle bøkene sendt til IOP. Engebråtens engelskbøker står nå snart i hyllene på et nytt bibliotek som bygges hos IOP.

IOP bygger for øyeblikket en videregående skole. Det er til dette arbeidet at pengene fra Engebråtens solidaritetsdag kommer godt med. Det finnes nesten ingen videregående skoler i området og det er derfor svært vanskelig for ungdommer å komme inn på utdanning etter at ungdomsskolen er ferdig. Iringa-området (det fylket som landsbyen Ilula ligger i) har ca. 300.000 innbyggere, der er det to videregående skoler, til sammenlikning: Telemark fylke i Norge, er omtrent like stort og har 18 videregående skoler.

Barn og unge i Norge tar utdanning for gitt. For barn og unge på landsbygda i Tanzania er ikke skolegang en selvfølge. Så igjen TUSEN, TUSEN takk!! Elevene på Engebråten skal vite at de, ved å bidra på solidaritetsdagen, virkelig gjorde en stor, stor innstas for fattige barn og ungdommer i Ilula i Tanzania.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! Bare slik blir verden bedre. Dere gjør verden bedre!


På vegne av IOP – Tanzania/Norge
Wasiwasi Kilave

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag