RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: En tragedie å flytte vikingskipene fra Bygdøy


Vikingskipene bør forbli på Bygdøy, mener Pål Christiansen.
Vikingskipene bør forbli på Bygdøy, mener Pål Christiansen.

I de siste numre av denne avis har partifellene fra Høyre, Rune Aale-Hansen fra St. Hanshaugen og Bjarne Ødegaard, bydelsutvalgsleder for Frogner, ytret sine meninger om plasseringen av vikingskipene og et nytt kulturhistorisk museum.

Les også: Intern Høyre-kamp om vikingskipene på Bygdøy

Les også: – La vikingskipene bli på Bygdøy

Les også: DEBATT: Hvorfor så mye styr?

Ødegaard beskriver Aale-Hansen sitt forslag om delt løsning, altså at skipene forblir på Bygdøy, mens et nytt kulturhistorisk museum gjerne kan vandre til Bjørvika, som lite gjennomtenkt. Det er ikke så sikkert det. Ødegaard peker på at trafikken til museet vil kvele Bygdøy på de store utfartsdager, noe som en trafikktelling skulle underbygge. Dessuten legger Ødegaard til at hele den samlede politiske Oslo benk er enig i en flytting til Bjørvika. Og da skulle vel det meste være sagt.

Etter alle skriveriene i mediene om flyttesaken, skulle en tro at våre store nasjonale museer er til for politikere, de som er knyttet til institusjonene, samt noen forståsegpåere. Slik burde det ikke være, museene burde være til for publikum, for folket. Tilstrømningen til kulturhistorisk museum er ca 60-70.000 pr. år, mens til vikingskipene er tallet ca 400-450.000. Disse museene lever i to forskjellige verdener, naturlig nok. Kulturhistorisk museum blir stort sett besøkt av utkommanderte skoleklasser og noen lokalt interesserte. Mens vikingskipene blir i hovedsak besøkt av turister fra hele verden! Kulturhistoriske museer finnes overalt på denne klode og de fleste er bedre og mer interessante enn vårt eget, mens vikingskipene er helt unike, det finnes ikke maken! Hvorfor skal da disse museene slås sammen? Når turister fra nær og fjern kommer for å bivåne vikingskipene, kommer de dessuten litt et område med andre unike maritime severdigheter, her ligger Kon-Tiki, Fram og Gjøa også. Vikingskipene hører altså naturlig hjemme på Bygdøy. Om klenodiene i det hele tatt tåler og flyttes er en helt annet sak, vi får håpe at Riksantikvaren freder både bygg og innhold før Statsråd Tora Aasland får somlet seg til å ta en avgjørelse.

Vikingskipene befinner seg i en unik bygning skapt for formålet å huse disse unike skipene, det flotteste og mest profilerte museumsbygget fra det forrige århundre, tegnet av en av våre aller største arkitekter, Arnstein Arneberg. Ja, det trengs noen millioner til å fikse opp bygget, men det lar seg gjøre. Og dessuten, det er også en begrensing på antall folk som kommer inn på en gang i det Sixtinske kapell i Vatikanet, men det stopper ikke publikumstilstrømningen for det. Man finner seg i det.

Min venn Bjarne Ødegaard hevder at museet skaper trafikkaos på Bygdøy. Han har selv bodd på Bygdøy i mange år og burde vite bedre. At museet og de andre museene skaper en del trafikk på Bygdøy er sikkert, men det store kaoset skapes først og fremst av at «halve» Oslo trekker ut til friluftsområdene Huk og Kongeskogen på fine sommer-dager. Finn en løsning på det du Bjarne Ødegaard, så vil mange være deg svært takknemlig, mens mange Bygdøy-folk som meg selv synes det vil være en tragedie å flytte skipene til Bjørvika. Godt innspill, Rune Aale-Hansen.Pål Christiansen

Bygdøy

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere