*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Er billige barnehager målet?»

Øystein Sundelin (H) får svar på forrige ukes barnehagekronikk. Foto: Illustrasjonsfoto

I Nordstrand Blad 20. februar kommer Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin, med en rekke påstander som med velvilje må karakteriseres som naive.

Selv om kronikken i formen er et svar til en navngitt person, kan den leses som et motsvar mot den massive kritikken fra både foreldre og ansatte mot byrådets privatiseringseksperiment.

For det første gir han uttrykk for forståelse for at endringer skaper usikkerhet og uvisshet. Sundelin har misforstått; det er raseri og forbannelse han møter fra foreldre og ansatte. Og det er noe helt annet.

For det andre skriver han at ingen ansatte mister jobben, og at pensjonsrettigheter de har opparbeidet seg beholdes.

STERKE MENINGER? FØLG OSLO-DEBATTEN PÅ DITTOSLO.NOS DEBATTSIDER HER

Når det gjelder sikkerhet i jobben er det en sannhet med store modifikasjoner. Dette gjelder bare ved den første overtakelsen, og som vi har sett i de konkurranseutsatte private sykehjemmene ble selskapet endret i 33 av 47 gjennomførte anbudsrunder blant annet i form av oppkjøp, fusjoner, eierskifte eller konkurs. Og en pensjon på linje med den kommunen har i Oslo Pensjonskasse kan ikke gi nødvendig overskudd for kommersielle selskaper.

For det tredje påstår han at disse barnehagene skal følge samme krav til kvalitet og innhold som andre kommunale barnehager i Oslo.

Dette må han vite blir umulig. Eller mener han at antall voksne per barn i en barnehage ikke har noe med kvalitet å gjøre? Det skal vi nok ikke se bort fra, for akkurat det ga daværende byråd høylytt uttrykk for da han møtte rasende barnehageforeldre under demonstrasjonen mot Oslo-budsjettet i 2012.

Og der er Høyre helt på linje med en av de få bedriftene som fortsatt ikke har skjønt at de er uønsket i barnehagene, nemlig Norlandia Care; der direktøren for Madserud sykehjem på Nrk sa det var viktigere med nyoppussede lokaler enn hvor mye personale som var på vakt. (Fyrand-saken). Og mange husker også Adecco-skandalene.

LES OGSÅ: «Hvor har du vært i det siste, Øystein Sundelin?»

Det er nemlig sånn at det nå bare er kommersielle konsern som fortsatt er interessert i disse barnehagene. Dette er konsern som har råd til å legge inn lave anbud og gå med underskudd noen år for å få en tilnærmet monopolstilling. Norlandia Care Group AS hadde i 2012 driftsinntekter på en og en kvart MILLIARD, herav et rent overskudd på nesten 55 millioner, og dette er mens de enda ligger i startgropa! I Sverige hadde disse velferdskonsernene en fortjeneste på nesten ti milliarder kroner bare fra 2008-2012!

Hvor tror vi at disse pengene kommer fra? Kanskje ikke så rart at de jubler når vedtaket fra alle de borgerlige partiene i Oslo bystyre har presisert a) at det ER lov å ta ut profitt av barnehagedriften og b) at bemanningsnormen IKKE skal gjelde. Det er bare fra de ansattes lønns- og pensjonsforhold at disse milliardene kan tas.

Og så TROR Oslo Høyre at de ansatte vil få de samme betingelsene ... Riktignok kan tro flytte fjell, men ærlig talt, Sundelin!

Skulle en kommersiell drifter allikevel mislykkes med inntjeningen, kan løsningen være konkurs. Og kommunen (altså skattebetalerne) blir atter sittende igjen med millionregninga.

For det fjerde, brukertilfredsheten i private kontra kommunale barnehager. Viktig å vite at denne undersøkelsen ikke skiller mellom ideelle driftere, som nå altså har kastet inn håndkle, og kommersielle.

Men langt viktigere: ALLE kommunale barnehager er pliktige til å sende inn svarene på undersøkelsene, mens for private er det frivillig – hundre prosent kommunale barnehager har levert, bare 60 prosent private, noe som jo gir svært interessante perspektiver på Høyres kronargument!

Rødt er et lite parti, og jeg har ikke mandat til å uttale meg på vegne av hele partiet. Men jeg tror allikevel at jeg kan love såpass: Dersom ikke Oslo Høyre snur i denne saken, skal vi greie å minne alle byens barnehageforeldre om hva de gjør – og hva de sammen med Norlandia har planer om å gjøre med RESTEN av de kommunale barnehagene - i valgkampen 2015!

Erik Moxnes, leder Rødt Oslo Sør og nylig AFP-pensjonert barnehageansatt. Og barnehagebestefar.

LES OM BARNEHAGESTRIDEN HER:

«Høyre snubler i sandkassa»

- Vi er ikke her for å ødelegge barnehagene

Barnehageforeldrene tapte i bystyret

Nå flykter de ansatte fra barnehagene

Foreldrekrav møter motbør hos byråden

Privatisering betyr forverring i alle barnehager

Fakkeltog mot konkurranseutsettingen

Nå lytter byråd Hauglie til barnehageforeldrene

"Hei Fabian Stang, jeg er så frustert"

– Kommunen har ignorert oss

– De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

– Ikke selg barnehagen!

Fortvilelse på Lucia-festen i Rønningen barnehage

– Uakseptabelt sjansespill med våre barns ve og vel

Urolig over at barnebydel blir forsøkskanin

Barnehager i Oslo: Stor oversikt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.