RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Fabian: Look to Slottsparken!»


 
  Foto: Foto: Privat

Slottsgartneren har fått 150 000 nye og flyvende medarbeidere, og matproduksjon i Slottsparken. Resultatet er mer bærekraftig drift, en summende park, og nypoteter til kongens bord.

Slottsparken er med dette en del av den økte interessent for kortreist kvalitetsmat, parsellhager og mat kjøpt direkte fra produsent på Bondens Marked.

Vi inviterer Rådhuset til å følge etter.

For å dyrke frukt, blomster og grønnsaker trengs pollinerende insekter. Bier og humler står i fare for å dø ut. Det kan få dramatiske konsekvenser for verdens matproduksjon. Slottsgartneren har tatt ansvar. Det må Rådhuset også gjøre.
Bystyret har vedtatt å inkludere en strategi for fremvekst av bybier. Denne skal være del av landbruksmeldingen, som forventes lagt frem for bystyret mot slutten
av 2014. Det er ingen grunn til å vente på den før man får jord under neglene, og bikuber på taket.

Fabian kan få frø av oss. Oslo Senterparti har lenge dyrket humlevennlige planter i Oslos byrom, og delt ut frø til Oslos borgere. Det er mange områder i Oslo som er glimrende egnet til både bi-hold og humlevennlige planter. Rådhustaket og beplantningen rundt Rådhuset er en god start.
Fortsettelsen kan eksempelvis være Torshovdalen, byens parker og ikke minst de mange, store takareaelene som i dag ikke brukes til noe fornuftig. Ved København rådhus holdt man nylig innflyttingsfest for 12 000 nyinnflyttede bier. Rådhustakets nye beboere bestøver blomstene i Tivoli, og gir honning til rådhuspannekakene.

Rådhuset i Oslo kan også få dette til. Humler og bier trenger både hus og mat.

Gjennom vår gartnergerilja har Senterpartiet i Oslo blant annet plantet en 800 meter lang humlevennlig «grønn korridor» til Østensjø bydel, vi har laget eplekake på frukt dyrket i kommunale parker, og vi har plantet georginer til humlene ved Manglerud politistasjon. I sommer står Østensjø bydel i humlevennlig blomst på grunn av Oslo Senterparti.

vil vi ha selskap av Oslos valgte politikere. Vi har skaffet frøene. Nå er det opp til Fabian å få dem i jorden, og å skaffe bie-boliger på Rådhustaket og mange andre steder i Oslo. Oslo Sp hjelper ham gjerne med dyrkingen av humlemat.

Aisha Naz Bhatti, styremedlem Oslo Sp og førstekandidat til valget I 2015
Daniel Stephanek, nestleder Søndre Aker Sp og geriljagartner

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere