RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

DEBATT: «Forfulgt eller snylter?»

Den siste tiden har mediabildet vært preget av romfolket. Mange av dem kommer fra Romania, Bulgaria og andre tidligere østeuropeiske land og prøver å skaffe seg et bedre liv i Norge.

Romfolket har en lang historie bak seg og mange av dem har lidd og vært forfulgt gjennom tidene, i likhet med andre grupper slik som jøder, jesuitter, handikappede, samer, indianere, osv. Alle fortjener å bli behandlet med respekt og alle fortjener en plass i dagens samfunn.

LES OGSÅ: Tre av fire vil forby tigging

Når dette er sagt, så synes jeg at det som skjer i disse dager fremstilles av både romfolket, media og andre aktører på en meget unyansert måte. Denne folkegruppen gir et bilde av seg selv som stakkarslige ofre av diverse systemer. Media deltar i hylekoret og bygger opp under offerbildet romfolket har fått. Artikkel etter artikkel forteller hjerteskjærende historier om hvor diskriminert de er. Bilde etter bilde viser romfolk som bor på gaten i de landene de kommer fra.
På grunn av dette skapes forventninger om at alle andre skal stille opp og løse romfolkets problemer, uten ar de selv skal bidra med noe.

Statsminister, justisminister, arbeidsminister forklarer det norske folk at romfolket ikke skal dra nytte av norske velferdsgoder, mens andre er på banen og synes synd på det stakkarslige romfolket som mangler alt.

KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

Jeg har vært i Romania mange ganger og har selv familie derfra. Et land med ca. 20 millioner mennesker, hvorav ca. 2 millioner av disse er romfolk. Et land med en over 2000 år gammel historie som har vært preget av mange kriger for å bevare uavhengigheten og som har lidd i flere tiår under kommunismens og sosialismens harde grep. Etter Ceausescus fall i '89 har landet kjempet med hyppige politiske skifter og økonomisk ustabilitet. Bortsett fra noen privilegerte grupper som har utnyttet systemene både før og etter fallet har hele det rumenske folket lidd økonomisk.  Med dagens finanskrise er det like vanskelig for en vanlig rumener som for en med rom bakgrunn å betale regningene sine, med den presisering at slik systemet er i Romania i dag så er romfolk fritatt fra å betale offentlige avgifter. Det er minst like vanskelig for en vanlig rumener som for romfolk å finne seg et sted å bo eller jobb. Spesielt for ufaglærte. Mange av romfolket er ufaglærte. Ikke fordi at de ikke får lov til å gå på skolen i Romania slik enkelte hevder, men fordi skolegang ikke er noe man satser på ifølge deres kultur og tradisjon.

Bildene i dagens medier viser romfolk som bor på gaten eller i kummerlige forhold. Jeg skulle ønske at de som reiser rundt og lager slike reportasjer kunne drive objektiv journalistikk. At de kan få med seg et nyansert bildet av alle som bor i en landsby eller by og som har det like vondt eller vanskelig. Jeg skulle også ønske at man intervjuet flere romfolk, deriblant sigøynerkongen i Romania og stilte spørsmål om hvordan han har f. eks råd til å eie flere hus på størrelse med palasser og flere kilo gullsmykker i et land preget av økonomisk krise. Hvordan er det mulig for enkelte romfolk å kjøre noen av de dyreste bilene, leie helikopter for å kjøre gjester til og fra bryllup og reise fritt i hele verden når de ellers er så diskriminert?
Jeg skulle ønske at journalister og vanlige folk stilte seg følgende spørsmål: hvordan er det mulig å ha bil og kjøre gjennom hele Europa for å komme helt til Norge for folk som ellers er fattige i eget land? For de som virkelig er fattige de har ikke råd til å kjøpe seg mat en gang?

"NÅ GIR JEG I PROTEST"


Jeg tar avstand fra hatefulle ytringer og fordommer mot enkeltmennesker og grupper.
Men jeg skulle ønske at man var rede til å ta en mer ryddig og nyansert debatt om romfolk-problematikken i Norge anno 2012, med åpning for å stille kritiske spørsmål og mot til å stille krav fremfor bare å fremstå som barmhjertige samaritaner.

Jon Jæger Gåsvatn
Stortingsrepresentant FrP

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere