RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Færre sykehjemsplasser i Oslo på grunn av Ap

Oslo Ap påstår at de ville ha gitt flere eldre sykehjemsplass hvis de hadde styrt Oslo. Men deres prioriteringer i både bystyret og i de bydelene de styrer viser at de svikter eldrebefolkningen.

Siden kommunevalget i 2007 har Ap ikke lagt inn mer penger til å rehabilitere eller bygge flere sykehjemsplasser enn byrådet.  De la inn 50 mill. kr. ekstra i årets budsjett til Omsorgsbygg som blant annet har ansvaret for sykehjemmene, men de midlene skulle brukes på rehabilitering av barnehager.

Ap foreslo i budsjettet for 2010 å gi 120 mill. ekstra til bydelene. I deres prioritering av fordelingen til bydelsrammen ønsket de ikke at ei krone skulle gå til pleie- og omsorg (FO3 i budsjettet). Oslo Ap har altså verken prioritert å bygge flere sykehjemsplasser eller å gi bydelene mer penger til å kjøpe flere plasser. De ekstra midlene til bydelene ble for øvrig saldert ved å øke låneopptaket, fordi de ikke klarer å nedprioritere andre områder i sine budsjettforslag.

I 2007 var første kommunevalg med direktevalg på medlemmer av bydelsutvalgene og 10 av 15 bydeler fikk et sosialistisk flertall. Bydelene får fordelt midler fra bydelsrammen fordelt etter faglige utarbeidede kriterier og det enkelte bydelsutvalg vedtar budsjettet. Bydelsstatistikken viser at det har vært en nedgang på 152 sykehjemsbeboere i Oslo fra 31.12.2007-31.12.2009. I den samme perioden har de borgerlig styrte bydelene benyttet 17 flere plasser, mens i de sosialistiske bydelene har det vært en nedgang på 169 sykehjemsbeboere.

Det er også en større andel eldre som får avslag på søknad på sykehjemsplass i de sosialistiske bydelene. I 2009 fikk 13 prosent av de som søkte på langtidsplass på sykehjem avslag på søknaden deres. I de sosialistiske bydelene fikk 14,3 prosent avslag, mens i de borgerlige bydelene fikk 11,2 prosent avslag på søknad om sykehjemsplass.

Oslo Ap ønsker ikke å benytte private leverandører i eldreomsorgen i Oslo, og vil derfor rekommunalisere de konkurranseutsatte sykehjemmene og avskaffe det frie brukervalget i hjemmetjenesten.

Kostnadstall fra sykehjemmene i 2009 viser at kostnaden for de konkurranseutsatte sykehjemmene var 62.000 kr. mindre pr. ordinær plass enn ved de kommunale sykehjemmene. Ved på rekommunalisere de kommersielle sykehjemmene som står for driften av 951 plasser vil kommunen tape ca 59 mill. kr. Det tilsvarer driften av ca 95 ordinære kommunale sykehjemsplasser.

Oslo Aps politikk ville også ha medført at de 2493 hjemmetjenestebrukerne(22,4 prosent) som har valgt en privat hjemmehjelp hadde mistet sin hjemmehjelp. Dette ønsker Ap å gjøre på tross av at de som har en privat hjemmehjelp er mer fornøyd i følge brukerundersøkelsen fra 2009. I den samme brukerundersøkelsen svarte 79 prosent av alle brukerne at de var fornøyd med retten til å kunne velge hvem som skulle yte dem tjenester.


Kai-Morten Terning
Byrådssekretær helse og eldreomsorg (FrP)

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere