Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT: Galt å gi streiken skylda

Det er omgangssyke på Madserud sykehjem. Et dødsfall på Oppsalhjemmet. Den pågående sykepleierstreiken får skylda.

Daglig leder ved Madserud sykehjem, Vibeke Østensjø, sier til NRK 04.02-10 at "Min mening er at hvis det ikke var streik her hadde vi ikke vært så hardt rammet av noroviruset [omgangsjuke. min anm]."

Østensjø mener at streiken bør avlyses fordi det går på helsa løs. Jeg mener at hun enten ikke forstår hva hennes ansatte driver med eller så har hun andre motiver. Det er god grunn til å spørre Østensjøom hvorfor hjelpepleierne på hennes sykehjem ikke er i stand til å hindre smitte av norovirus godt nok uten like mange sykepleiere tilstede som det vanligvis er. En hjelpepleier er tross alt kvalifisert til å jobbe med syke mennesker. Hadde vi ikke vært det ville vi trengt mange flere sykepleiere i eldreomsorgen.

Det kan tenkes at hennes mening er at med færre folk blir det slurvet mer og tatt flere snarveier i stell og pleiesituasjoner. Det betyr vel ikke at hjelpepleierne dropper smittevernsutstyr som også beskytter dem selv fra å bli syke? Eller ikke tar seg tid til noen sekunder med spriting/vasking av hender når det trengs for å unngå å smitte seg selv og andre? Hvis det er sånn at de ikke har tid til håndvask eller bruk av smittevernsutstyr er det noe helt annet man må ta tak i enn å få tilbake noen sykepleiere som er i streik. Da er det så underbemannet at det også med sykepleiere på jobb vil være uforsvarlig lite folk. Om det er underbemanning eller en arrogant holdning til sine egne ansatte så er det uansett ikke bra. Det er hvert fall ikke sykepleiernes skyld.

Så var det jo en som døde. Pasienter dør alene på sykehjem i Oslo hele tiden. Det er ikke unikt og det har definitivt ikke noe med den pågående streiken å gjøre. Det er ikke sånn at man er avhengig av sykepleiere for å ha noen til å sitte ved et dødsleie. Det kan man bruke hjelpepleiere, ufaglærte, prester eller pårørende til. Det krever jo naturligvis èn ekstra på jobb hvis pårørende ikke har mulighet til å være der men det bør sykehjemmet ta seg råd til uansett. At de private sykehjemmene kan hevde at streiken dreper gamle gjør meg sint. Jeg vil bare nevne at det tar ganske mange år å dø, og det kommer sjeldent som en bombe på sykehjem. Riktignok hender det, men da er det, i alle fall der jeg jobber, ikke en ofte brukt strategi å begynne med gjennoppliving, snarere tvert om, vi lar de gamle få gå bort på en så verdig måte som mulig. Med eller uten sykepleier tilstede. Å si at et dødsfall på sykehjem skylles den pågående streiken vil være som å si at uten sykepleiere får ikke pasientene medisiner, mat, drikke eller omsorg. Det vil være å si at under en sykepleiestreik bedriver man ufrivillig dødshjelp. Jeg er uenig. Å bruke dødsfall og omgangsyke på et sjukehjem som pressmiddel for å kneble streiken er skittent spill.

Forklar heller hvorfor det bør være sånn at lik lønn for likt arbeid ikke er så viktig. Forklar hvorfor det er rettferdig at noen sykepleiere ikke fortjener samme lønns- og arbeidsvillkår som andre. Ikke dytt andres sorg og lidelse foran dere for å slippe å betale kostnaden av å være rettferdig.

Vegard Jensvold
Hjelpepleier

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar