DEBATT: Hundekjørerhistorie i løypa

 

  Foto: Foto: Privat

Den historien Lyn skigruppe forteller om i Nordre Aker Budstikke 10. februar er typisk for de konfliktene som kan oppstå. Vi var to som så det, og den ene trener også litt ski.

Fordi det var lite snø og hardt tok vi kun med to svært små spann etter klokka 21 om kvelden med hodelykt (4 bikkjer) ut en tur, som vi ofte gjør. Jeg BOR på Movann og trener bare kjempeseint. Vi er svært godt kjent i området og må kjøre 3 km på skiløype for å komme til skogsveien til Ørfiske.

I en bratt oppoverbakke så vi at det kom skiløpere i full fart nedover, ikke bare en, men svært mange og i stor fart tett sammen. Derfor stoppet vi og sto stille helt på høyre side av løypa slik at hundene ikke skulle komme i veien. Men de som kom nedover hadde så stor fart at de ikke klarte stoppe uansett, og vi så dem falle. Vi ropte høyt og tydelig «Hvordan gikk det», ikke minst fordi jeg er lege og så at det ble ganske mye mølje, men hørte bare kjefting. Det kom nesten 20 løpere i ett sett, og det var ikke mulig å gjøre noe annet enn å stoppe i bakken – og forsøke å kjøre litt opp der det var bredere mellom to puljer. De som falt vet ikke hva VI gjorde. De bare «sier at vi ikke gjorde noe», men vi hadde ikke mye plass å manøvrere på vi heller... Vi klarte i alle fall å stoppe.

Det var ingen tid til å ta bikkjene til side der og da, men de tok ikke mer plass i løypa enn en skiløper ville gjort, de var helt på høyre side i løypa. Hvis de som trener i store flokker avpasser farten slik at de også kan stoppe når det kommer en hindring i veien, ville det gått bra. Det gjorde disse skiløperne ikke, de kjørte på i full fart selv om det var kjempehardt. Det var ikke fordi de ikke skulle kjøre på hundene de falt, men fordi løypa var hard og vanskelig.

Vi ropte IKKE «drittskiløpere» etter flokken, men de haglet ukvemsord over oss. Vi forventet ikke å møte tjue Lynraske nedoverkjørere i flokk der vi dro oppover heller akkurat. Men vi sto helt stille fra første glimt av hodelykt. Vi ødela ikke noe som helst, vi bare var der. Det som ødela var farten til skiløperne nedover en isete, steinete smal løype der de heller ikke hadde klart på stoppe om noen av dem hadde falt, det så vi jo tydelig.

Hvis vi har lik rett til marka så er dette en typisk situasjon som kan oppstå fordi skiløpere tror det aldri er andre i marka.

Jeg er ikke idiotisk. Det er en stygg insinuasjon. Jeg kjører hund, og det er lov. Innlegget er preget av at han som skriver det synes det er IDIOTISK å kjøre hund.. Han får selv ta ansvar for å kjøre så fort at han ikke kan stoppe.

Johanne Sundby
Professor Universitetet i Oslo og hundekjører

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.