*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT «IA = ingen adgang?»

Gunn Pound leder av Mental Helse Stovner. Foto: Foto: Jacob Kirkevaag

I følge NAV står 8 - 900.000 yrkesaktive utenfor arbeidslivet. Omlag en fjerdedel av disse har psykiske lidelser. IA-avtalen feiret sitt 10-årsjubileum i 2011 og derfor kan man spørre om IA står for ingen adgang eller inkluderende arbeidsliv.Med mine 29 års erfaring fra organisasjonen Mental Helse vet jeg med mange at folk med psykiske og fysiske funksjonshindringer mye oftere enn andre utsatte grupper møter stengte dører i arbeidslivet. IA-avtalen, arbeidsmiljøloven og loven om forbud mot diskriminering av funksjonshemmede er alle gode papirbestemmelser.

Spørsmålet er: Hvilke kunnskaper og holdninger til psykiske helseutfordringer finner vi hos dem som forvalter disse lovene ? Finnes det fordommer og stigmatisernde holdninger blant disse ?

Året er 2012 og fremdeles støter vi på mye uvitenhet og fordommer som gjerne fordummer. At mediene stadig trekker frem at det var en psykisk syk som stod bak en voldelig handling, styrker ikke gruppas status i samfunnet.

Folk med psykiske og fysiske helseutfordringer er også utestengt fra den offentlige arbeidsmiljø- og sykefraværsdebatten samt diskrimineringsdebatten. Inkuderende arbeidsliv handler også om å lytte til og å ta brukernes erfaringskompetanse på alvor.

Hvorfor blir ikke funksjonshemmede med erfaringer fra barrierene i arbeidslivet invitert til å delta i undervisningen på kurs hos LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet), Arbeidstilsynet, NAV-kurs for verneombud, tillitsvalgte og ledere med personalansvar ?

På kursene bør også de inkluderende arbeidsgiverne med sine arbeidstakere som Stormberg, Telenor, Nille på Stovner m.fl. inviteres slik at undervisningsopplegget blir balansert.

Stadig flere unge starter sin karriere med uføretrygd. Hvordan skal vi da møte eldrebølgen?

Gunn Pound
Leder Mental helse Stovner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.