RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Id-merking – et skille mellom liv og død

Mattilsynet har bestemt at det ikke blir obligatorisk, tvungen ID-merking av katter. Norsk Huskattforening og andre dyrevernorganisasjoner hadde ønsket en obligatorisk ID-merking for å forebygge hjemløshet hos katter. Forslaget om tvungen ID-merking av katter skapte dessverre noen uheldige tolkninger. Oppslag i media fremholdt at de katter som ikke var ID-merket kunne avlives dersom man ikke fant kattens eier. Dette er naturligvis en feil fremstilling. De katter som for eksempel Dyrebeskyttelsen tar seg av og gir nye hjem, er jo ikke merket, men de blir jo ikke avlivet av den grunn. Likevel må alle katteeiere som ikke ID-merker sine katter, være klar over at en umerket katt som man ikke finner eier til, i verste fall kan bli avlivet.

Det er trist å lese og høre om alle de katter som av ulike årsaker kommer bort fra sine eiere. Nettkatten.no og andre fora for etterlysninger av bortkomne katter viser at de aller fleste av kattene ikke er ID-merket. Sjansen for at finnerne av disse umerkede kattene kan finne eieren, er små. Dyrebeskyttelsen og andre dyrevernorganisasjoner som driver med omplassering av katter, har lange ventelister og kan derfor ikke ta imot de fleste umerkede katter. Den umerkede katten må derfor overlates til seg selv eller i beste fall tar finneren katten med til veterinær for avlivning. For denne katten og dens eier som fortsatt leter etter sin katt, var det et ID-merke som skilte mellom liv og død.

Dersom de fleste katter hadde vært ID-merket, ville folk tatt seg bryderiet ved å ta seg av en hjemløs katt vel vitende om at kattens eier vil bli funnet på grunn av at katten sannsynligvis er ID-merket.

Å spare noen kroner på å ikke ID-merke din katt, er en tragedie for katten, deg selv, samt skaper problemer for alle de frivillige dyrevernorganisasjonene som ikke har kapasitet til å lete etter eier og som fortviler fordi de ikke kan hjelpe.

I ferietider når katten blir satt bort for og passes, skjer det ofte at katter forsvinner. I mitt nabolag forsvant i sommer en umerket katt, og leting ble igangsatt. Katten ble sett, men var så sky i fremmede omgivelser at den var umulig å fange inn selv med kattefelle. Etter en måneds tid ble katten funnet utsultet ved veikanten av en kvinne som tok katten med til veterinær. Veterinæren konstaterte at katten var umerket og så avkreftet at den trengte lang tids behandling for å kunne bli frisk igjen. Finneren ville ikke betale behandlingen, og katten ble avlivet. En annonse i lokalavisen med bilde av katten, gjorde at eier fikk rede på at katten kunne ha vært reddet dersom den hadde vært ID-merket slik at eier kunne ha blitt kontaktet. Atter en gang var det manglende ID-merking som tok kattens liv.

De som har innekatter sier ofte at det ikke er nødvendig å ID-merke katten fordi den skal jo aldri ut. Dessverre er det oftest innekatter som blir borte ved å falle fra veranda eller fra et åpent vindu. Det er å håpe at innekatteiere forstår at det er like viktig å ID-merke en innekatt som en katt som lever både ute og inne.

Norsk Huskattforening ønsker dere alle en fin sommer. Plasser din katt på et trygt sted i ferien. Det beste er om den kan få være hjemme med daglig tilsyn. Og husk og ID-merke din katt. Det kan bety skillet mellom liv og død for akkurat din katt.

Groruddalen dyreklinikk, Stovner senter, har også fokus på ID-merking av katter. Dette skriver de om ID-merking, sitat:

«ID-merking av katt er veldig viktig for å finne tilbake til eier ved bortkommen katt, påkjørsel osv., og for å skille huskatter fra eierløse katter. Innekatter bør også merkes. Alle katter kan komme seg ut. Selv om man bor i blokk i 4. etasje elle høyere så kan katten falle ut av et vindu eller fra balkongen og klare seg, eller bli skadet. Da er det fortvilende og ikke finne eier. Innekatter er mer utsatt for å komme seg bort fra hjemmet, bli jaget av andre katter da de aldri har vært ute før. Vi anbefaler derfor på det sterkeste og ID-merke alle katter inne som ute.»
 

Bodil Eikeset, Vestli
Leder Norsk Huskattforening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere