*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Invester i studentene!

INVESTERINGER: «Flere studentboliger, økte rabattordninger på kollektivtransport og kultur, så vel som arenaer for utøvelse av studentengasjement og deltakelse, er goder å tilby Oslo- og Akershus-ungdom så vel som ungdom som har valgt å komme langveisfra for å studere i vår region,» mener prorektor Olgunn Ransedokken (innfelt) ved HiOA. Bildet er fra høgskolens avdeling i Pilestredet. Foto: Arkivfoto

Klikk på bildet for å forstørre.

$BYLINE_ON$Olgunn Ransedokken $CUT_ON$prorektor ved HiOA$CUT_OFF$

Kjære Oslo! I disse dager våkner hovedstaden igjen som studenthovedstad! Studenter i alle aldre inntar byen for å starte på nye eller følge opp allerede påbegynte studier etter en velfortjent sommerferie. Nysgjerrige på hverandre og på studiestedet strømmer de til fra fjern og nær for å fylle auditorier og lesesaler, biblioteker og kantiner, gater og torg for å bygge kunnskap, vennskap og samhold.Årets nye studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus samles til en storslått studiestart midt på selveste St. Hanshaugen. Vi inntar byrommet med de menneskene som skal være med på å utvikle hovedstaden vår videre til å bli enda bedre.

Studenter er ikke bare opptatt av pensum og å produsere studiepoeng og avlegge eksamener. De skal også leve, bo og bidra til at Oslo er en spennende by å være i. Totalt vil rundt 18.000 studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus og flere titalls tusen fra andre studiesteder i Oslo og Akershus øke folketallet i hovedstaden med over 50.000 personer. Alle disse menneskene vil være med å sette sitt preg på Oslo som studenthovedstad, og mitt håp er at Oslo som by sørger for å gi dem noe tilbake.

Oslo kommune bør i samarbeid med statlige myndigheter anstrenge seg for å sikre gode rammevilkår for Oslo-studentene. Flere studentboliger, økte rabattordninger på kollektivtransport og kultur, så vel som arenaer for utøvelse av studentengasjement og deltakelse, er goder å tilby Oslo- og Akershus-ungdom så vel som ungdom som har valgt å komme langveisfra for å studere i vår region. I konkurranse med andre viktige studentbyer i landet vårt vil dette være en klok investering av Oslo kommune. Hvorfor?

Vi vet at Oslo- og Akershus-regionen vil ha stort behov for kvalifisert arbeidskraft, særlig innenfor skoler, barnehager og helse- og omsorgssektoren. Undersøkelser viser at studenter i stor grad blir i studiebyen når de skal ut i arbeidslivet, særlig de som er oppvokst i samme region. Om få år skal de som nå er studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus, ut i arbeidslivet for å betjene viktige tjenester i nettopp disse sektorene. Ved å spille på lag med studentene og studiestedene, og bidra til tett samarbeid mellom næringsliv, praksissteder og utdanningsinstitusjonene, kan Oslo sikre seg den best kvalifiserte arbeidskraften til viktige yrker i framtida. Det er stort behov for innovasjon gjennom utvikling av nye tjenester og nye produkter. Vi vil vel at denne verdiskapingen skal skje i vår region? Da må vi ta vare på den viktige kapitalen som studentbefolkningen utgjør.

Høgskolen i Oslo og Akershus er nøyaktig ett år gammel. Det som tidligere var de to institusjonene Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus, er nå en fusjonert høgskole med undervisningssteder i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika. Vi legger vår stolthet i å utdanne yrkesutøvere med solid faglig bagasje fra våre fag- og forskningsmiljøer. Det vil komme Oslo- og Akershusregionen til gode.

Det skjer mye spennende i universitets- og høgskolesektoren i Oslo- og Akershus-området. Kunnskap Oslo er en samarbeidsallianse mellom Oslo kommune og mange av byens kunnskapsmiljøer for høyere utdanning. Alliansen har blant annet som mål å posisjonere Oslo som et nasjonalt kunnskapssentrum. Vi jobber ut fra tanken om at et nært, omfattende og målrettet samarbeid om forskning og høyere utdanning kan realisere et stort potensiale for økonomisk, sosial og kulturell utvikling i Oslo- og Akershus-regionen. Innen Kunnskap Oslo er samarbeidstiltaket Studenthovedstaden etablert. Studenthovedstaden skal utarbeide felles mål, prosjekter og praktiske tiltak og være koordineringsarena mellom studentledere i Oslo- og Akershusregionen og Oslo kommune.

Studenthovedstaden skal skape oppmerksomhet rundt Oslo og Akershus som studiested ved å fremme trivsel i livet rundt studiene i Oslo- og Akershus-området og informere om hovedstadens mangfoldige studentmiljø. Det bygger bro mellom studenter og resten av befolkningen, og mellom studier og arbeidsliv.


Olgunn Ransedokken

Prorektor ved HiOA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.