RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GREIT MED PELS? Det synes ikke artikkelforfatteren. ARKIVFOTO
GREIT MED PELS? Det synes ikke artikkelforfatteren. ARKIVFOTO Foto: Illustrasjonsfoto

DEBATT: «Jeg blir kvalm av pels»

Da jeg vokste opp, var pels noe bestemorgenerasjonen gikk med. De lange minkkåpene ble så nedarvet til deres døtre. Pels var et symbol på velstand, noe man flottet seg med uten helt å ane hvordan kåpene ble produsert.

I dag er pels blitt allemannseie. Jeg ser videregåendeelever på vei til skolen med luer med pelsdotter, tyveåringer ned Bogstadveien i pelsvester med dinglende kaninføtter, 30 år gamle menn og kvinner som drukner i parkaser med tykke pelskrager, og førtiårige fashionistaer i «moteriktige» pelsjakker.

Det er ikke lenger slik at du må besøke egne pelsbutikker for å kjøpe pels – du finner det i alt fra Fretex til Høyer. Tivoliet i København har nylig inngått et samarbeid med Kopenhagen Fur, og skal nå selge «gøyale» pelssuvenirer til barn og voksne.

INGEN PLANER I HELGA? SJEKK VÅR HELGEGUIDE FOR OSLO HER

Pels har blitt lett tilgjengelig, og er noe alle har råd til i en eller annen form. Norges Pelsdyralslag har åpenbart gjort en god jobb, og som markedsfører lar jeg meg fascinere.

Som forbruker og som menneske derimot blir jeg kvalm. Riktig kvalm.

I sommer avdekket og dokumenterte Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet noen av de styggeste forholdene vi har sett så langt ved norske pelsfarmer.

Vi snakker dyr med store, åpne sår, dyr med avspiste bakben, ører og haler. Rundt 800 000 mink og rev avles frem og drepes hvert eneste år i Norge. Dette er dyr som på ingen måte hører hjemme i bur; de blir faktisk så stresset av det at de biter på seg selv, på hverandre og på valpene sine i ren frustrasjon – derav de åpne sårene og avspiste kroppsdelene.

Likevel mottar pelsdyrnæringen om lag 40 millioner kroner i subsidier hvert år.

Det gjør pelsdyrnæringen til subsidiert og organisert dyremishandling. Det er det verdt å protestere mot.

Derfor skal jeg ikle meg superundertøy og parkas uten pelskrage og delta i NOAHs fakkeltog mot pels 10. november i Oslo.

Martine Larsen Rygh Martine Larsen Rygh, Røa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere