RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Kjemp sammen med klimavitnene!

Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Millioner av mennesker i fattige land trues på livet av klimaendringer og ekstremvær. Jeg oppfordrer alle i bydelene Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand: Stå sammen med dem i kampen!

Dersom denne
våren skulle bli ekstremt tørr, vil jeg neppe bekymre meg for å miste vannet i springen hjemme. Og jeg vil garantert ikke bli nødt til å bruke store deler av dagen for å få tak i rent drikkevann. Fordi jeg bor i Norge. Hvis for eksempel Ljanselva flommer over og hjemmet mitt blir ødelagt, er det utenkelig at jeg og familien må tilbringe de neste månedene i et plastskur. Fordi jeg bor i Norge. Men folk flest bor ikke i Norge. Folk flest bor i fattige land.

Klimaendringene fører
til stadig mer flom og tørke, naturkatastrofer og ekstremvær. Mens vi i Norge og den rike delen av verden kan forebygge og forsikre oss mot naturens ødeleggelser, står mennesker i fattige land i fare for å miste alt når katastrofen rammer.

I fjor høst opplevde Øst-Afrika den verste tørketiden på ti år. Jorda ble knusktørr og umulig å dyrke. Folk ble desperate i jakten på rent vann til seg og sine familier. Kveg døde i hopetall og mange manglet mat. I oktober var 23 millioner mennesker truet av sult på grunn av den unormalt lange tørketiden. I andre land, som for eksempel Vietnam, rammer hyppige flommer de aller fattigste verst og ødelegger både hjemmene og livsgrunnlaget deres. Mange familier mister alt de eier og blir stående fullstendig på bar bakke etter en flom eller syklon.

Klimaproblemet må løses på mange plan. Mennesker i fattige land trenger støtte til klimatilpasning, for eksempel flomsikre hus og vannlagringssystemer, slik at de kan stå bedre rustet når katastrofen rammer. Samtidig må myndighetene i Norge og andre rike land ta sin del av ansvaret for å stanse den globale oppvarmingen og sørge for at klimakonsekvensene blir minst mulig for mennesker i fattige land.

Også du og jeg - som enkeltindivider - kan bidra. 23. mars går Kirkens Nødhjelp-aksjonen 2010 av stabelen. Da besøker konfirmanter, unge og voksne fra menighetene i bydelene Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand alle husstander for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps arbeid. Kirkens Nødhjelp er på stedet når katastrofen rammer og jobber langsiktig for å ruste fattige i møte med klimaendringene.

Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Vår innsats 23. mars kan redde liv neste gang katastrofen rammer. Ta godt imot bøssebærerne!


Ketil M. Michelsen
Distriktskontakt for Kirkens Nødhjelp, Søndre Aker distrikt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere