RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Kritisk til skulpturparken

I flere uker nå har det vært en massiv markedsføring fra avisenes side og av Christian Ringnes selv, av hans plan for å sette ut skulpturer og synliggjøre kulturminnene på Ekeberg. Ringnes vil også bygge en gondolbane med landingsplass rett bak Ekebergrestauranten.

Kulturetaten er
og har vært, en aktiv medspiller i utarbeidelse av reguleringsplanen som nå er ute på høring. I postkassene har vi fått en brosjyre som også er det rene reklameskriftet.

Både Kulturetaten
og Byantikvaren fremstår som målbundet og svært begeistret. Ringnes betraktes som et mesén en som bare vil godt for byen og menneskene her.

Jeg stiller spørsmål
om hvorfor markedsføringen av planen er så offensiv. Hva ligger egentlig bak? Er det noe som skjules?

Det påstås
at det biologiske mangfoldet skal tas vare på. Men, planen viser da tydelig at det er det som er dødt man vil gjøre mer synlig, mens man tar livet av det som er levende!

Det påstås
at det vil bli hugget en liten andel trær. Samtidig fokuseres på at det skal åpnes opp for mer utsikt. Alle illustrasjonene viser at man vil fjerne løvtrærne, men beholde furutrærne. Utsiktplattformene, paviljongen og gondolbanestasjonen vil alle kreve plass som betyr at trær og busker må vike plass. Traséen for gondolbanen vil måtte være åpen for å sikre vedlikehold, og for å komme til ved eventuelle hendelser. Og for å bygge disse konstruksjonene, og sikre åpenhet, må anleggsmaskinene komme frem. De beveger seg ikke på smale stier. Deres fremkommelighet fordrer ytterligere felling av trær og omfattende graving i bakken.

I dag er det et stort biologisk mangfold i Ekebergskrenten, Ekebergskråningen og Ekebergåsen. Informasjon om dette finnes i offentlige databaser (www.naturbase.no). Her nevnes et par eksempler: 1) I området der gondolbanetraséen er planlagt å gå og der Munch-plattformen er planlagt bygget, er det rik edelløvskog. Denne er viktig, og det står klart at det ikke bør foreta noen former for hogst. 2) Der gondolbanestasjonen er planlagt, er det gammel barskog. Her heter det at området bør overlates til fri utvikling.

Er virkelig så viktig å bygge denne parken og fremme det som er dødt heller enn å ta vare på plantene og dyrene vi alle er avhengige av for å overleve? Det blir ikke mye biologisk mangfold igjen, når bare furutrærne tas vare på! Som Albert Einstein sa: ”Om biene skulle dø ut, ville menneskeheten ha mer enn fire år igjen å leve.” Nedbygging av skog bidrar til en slik utvikling!

Tør virkelig bydelens og Oslos politikere ellers, å beslutte en omfattende nedbygging av et så viktig skogområde? Planen kan stanses nå, og det kan stilles krav om omfattende reduksjon i parkens omfang, inngrep og bygningsstrukturer. Det er nemlig for sent å angre når man ser hvor store inngrepene blir - når gravemaskinene står der. Da er allerede trærne hugget – og viktige leveområder borte.


Turid Winther-Larsen
Biolog og Oslo-guide

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere