DEBATT: Kvinneskulpturpark eller skog på Ekeberg?

Mange ønsker at skogen skal forbli slik den er i dag, og ikke stappes full av faste installasjoner. Foto: Privat

Mange ønsker at skogen skal forbli slik den er i dag, og ikke stappes full av faste installasjoner. Foto: Privat

Oslo Kommune og Kulturetaten vil la eiendomsmilliardær Christian Ringnes - v/ C. Ludens Ringnes Stiftelse, utplassere sine femtil hundre kvinneskulpturer i en « skulptur og kulturminnepark» i Ekebergskogen. Ringnes vil bruke 270 mål av skogområdet, som rekker fra Ekebergrestauranten til campingplassen på Ekebergsetta, og fra Konowsgate til trappeanlegget mellom ridesletta og Svenskesletta - nesten hele skogen !

Ringnes vil også anlegge et femti meter langt vannspeil og vannfall, sette opp to utsiktsplattformer mot Oslo, planere nye parkeringsplasser, bygge paviljong for kunst/kultur og bygge en gondolbane fra Paulsenkaia i Bjørvika med endeholdeplass hundre meter fra egen restaurant, for anslagsvis 600.000 besøkende.

Det siste til tross for at Ljabrutrikken går omtrent i samme trase og har samme gangavstand fra Sjømannsskolen holdeplass. Hva med å sette opp turisttrikker i sesongen?

Ringnesprosjektet blir en stor belastning for det biologiske mangfoldet i skogen, trær, flora og fauna. Byantikvaren i Oslo har gjort femten nye steinalderfunn i dette skogområdet, som skal tas vare på. Stier og veier er i bruk for friluftsinteresserte turgåere, joggere, barnehage- og skolebarn og ikke minst er skogen brukt av rideskolen som også har drevet husdyrparken i nærheten i flere tiår.

Visst blir det fint med kunstgalleri og utsiktsplass, om man kan holde seg til et mindre avgrenset område ved restauranten. Som det blir nå, kommer vi ikke til å se skogen for bare kvinner, noen også høyere enn Monolitten i Vigelandsanlegget ! Dette er et formidabelt overtramp overfor natur og mennesker ! Vil vi ha dette ? Etter min mening er det ikke snakk om «ja takk begge deler» , men et enten eller.

Jeg vil anmode folk om å engasjere seg og bruke skogen før det kanskje er for sent.


Jorunn Ørbeck Pedersen, bruker av Ekebergskogen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.