RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Lite gjennomtenkt om vikingskipene?

«Dette er lite gjennomtenkt». Under denne overskriften uttaler BU-leder Bjarne Ødegaard seg til Lokalavisen 20.1. Uttalelsen kommer etter at Rune Aale-Hansen går inn for at Oslo Høyre bør programfeste at vikingskipene bør bli på Bygdøy. Som bygdøybeboer i en årrekke må jeg bare uttrykke min fulle støtte til Aale-Hansens initiativ overfor Oslo Høyre.

Det må vel sies at hele debatten om plassering av vikingskipene er en merkelig debatt. Flere av våre store og velbesøkte museer får ikke tilstrekkelige bevilgninger til å opprettholde en daglig drift til å vise fram alle sine gjenstander slik s om ønskes. Dette gjelder både Folkemuseet, Norsk Maritime Museum og Vikingskipmuseet. På Folkemuseet har en større bygning stått avstengt i en årrekke og tusenvis av gjenstander i magasiner blir aldri vist fram for pubikum. Det finnes derimot penger til å bygge nytt museum i milliardklassen. Får et nytt museum stort nok budsjett til den daglige drift?

Bjarne Ødegaard er veldig opptatt av trafikken og refererer til en trafikktelling som viser 50.000 besøkende på en av sommerens store utfartsdager og kaller det for rene Holmenkollsøndagen. Ødegaard unnlater naturligvis å nevne at av de 50.000 så skal kanskje 90 % til bade-strendene. For meg blir det helt galt å bruke den store trafikken til Huk og Paradisbukta noen hektiske sommerdager som argument for å flytte vikingskipene. For å spre trafikken bør det heller framsettes et dristig forslag om å bygge nytt badeanlegg i Bjørvika.

Andre har kommet med forslag om å utvide ferge-kapasiteten.

For 100 år siden hadde bygdøyfergene 6 eller 7 anløpssteder på Bygdøy. Mye kan gjøres for å spre trafikken fra veiene og over til fjorden. Mange kommer til Bygdøy på sykkel, mye kan også gjøres for å bedre adkomstmuligheter for syklistene.

Vikingskipmuseet er en del av et unikt maritimt museumsmiljø på Bygdøy. Vi som bor her kan se at turistene trives og benytter seg av kort gangavstand museene imellom. Bygdøy er vel et av få steder der lokalpolitikeren ikke støtter opp om og er lojal mot en stor lokal turistattraksjon, det sier litt om Bygdøy og politikeren som leder bydelen.

Rune Aale-Hansen har tatt ut utmerket initiativ. La vikingskipene fortsatt bli på Bygdøy sammen med våre andre flotte maritime museer.


Egil Kiserud

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere