*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Lite klokt å legge ned Ensjøtunet eldresenter

Aud Kvalbein er opptatt av eldresentre i Oslo. Foto: FOTO: Arkiv

Å legge ned eldre- og seniorsentre vil være samfunnsøkonomisk lite lønnsomt. Å legge ned et populært eldresenter er i tillegg lite klokt. Dette er Krfs anliggender.

I Østkantavisa har jeg hatt en meningsutveksling med BU-leder Lillehagen i Gamle Oslo. Bakgrunnen var hans uttalelser i avisa 6. januar der han sa at han ikke ønsket å beholde eldresenteret på Ensjøtunet, som «byrådet tvinger oss til å betale 3 millioner for i året». Jeg synes det er beklagelig at Lillehagen debatterer på denne måte og skaper uro om seniorsentere. Dersom han ønsker en debatt om Omsorg +, bør han gå rett på dette temaet, ikke lage uro om et eldresenter som Bydel Gamle Oslo selv har hatt en avtale med fra cirka tusenårsskiftet.

LES SAKENE:

– Frekt og kunnskapsløst av varaordføreren

– Rart det Lillehagen sier

Vil satse på eldresentrene

De faktiske forholdene om Omsorg + er at bystyret har etterlyst dette tilbudet lenge, inkludert Lillehagens parti. Bystyret har mast på byråden. Omsorg + er leiligheter for eldre der det også er tjenester og heldøgns omsorg. I dette konseptet inngår også matservering og et eldresenter som skal være både for de som bor i Omsorg + og for eldre i nærområdet.

De Omsorg +-tiltakene
som byrådet først prøvde å få igang, strandet. Byrådet tok til slutt initiativ for å få igang tre tiltak med frivillige organisasjoner, og bystyret var glad for det. Saken om dette, byrådsssak 177/09, ble vedtatt i bystyret i november 2009. Også BU-lederens parti stemte for. Omsorg + på Ensjøtunet er et av disse tiltakene.

Rett før jul i år vedtok bystyret en sak om organisering og innhold i Omsorg +. Den sier at når beboere fra andre bydeler bor på Omsorg +, så betaler opprinnelsesbydelen for sine, også for deres «del» av aktivitetssenteret. Det betyr at Bydel Gamle Oslo bare betaler for sine på Omsorg +. For aktivitetssenteret som er åpent for alle i bydelen, betaler bydelen som tidligere.

Omsorg + i samabeid med bydelen går nå så vidt jeg vet bedre enn i starten. Det er derfor nå mange bydelsinitierte tiltak på gang. Det gleder Krf seg over.

Jeg er nok bedre orientert om denne saken enn det Lillehagen tror og gir inntrykk av. Det som er viktig nå er at vi får Omsorg + opp å stå og har et godt seniorsentertilbud til eldrebefolkningen i alle bydelene.

Av Lillehagen blir jeg beskyldt for å skyve de eldre foran meg. For å tolke han i beste mening må det bety at Krf er opptatt av de eldres situasjon. En slik merkelapp lever jeg godt med.


Aud Kvalbein (KrF)
Varaordfører i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.