RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
  Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

DEBATT: «Manglerud Bad redder liv – la oss beholde vårt kjære lokalbad!»

I de siste ukene har vi opplevd flere tragiske tilfeller der unge mennesker har druknet. I flere av tilfellene har ofrene dessverre ikke hatt tilfredsstillende svømmeferdigheter.

Ønsker derfor å starte innlegget med en solskinnshistorie knyttet til temaet. I helgen havnet en 3 åring fra Manglerud dessverre ut i dypt vann under krabbefiske. Dette kunne blitt nok en tragisk historie, men denne spesielle 3 åringen har gått på svømmekurs på Manglerud bad helt fra babysvømming og er svømmedyktig.

Han ble nok litt skremt, men kjente seg raskt igjen i det våte element – la seg på rygg og svømte inn til bryggekanten og spurte så om hjelp til å bli løftet opp. All ære til foreldrene som har sørget for at barnet har blitt svømmedyktig, men også Manglerud bad og Neptuns barn som er svømmekursansvarlig skal ha sin del av æren. Disse foreldrene har på grunn av badets nærhet til eget bosted hatt kapasitet til å følge opp sine barn i vannet ukentlig over mange år.

I et land som Norge der vi er omgitt av vann og hvor bade- og båtliv for mange er en naturlig del av sommeren er det trist at slike ulykker med tragisk utfall skjer. Ingen ønsker at våre barn og ungdommer ikke skal besitte kompetansen som kreves for å kunne klare seg i vannet. Dette er også klart politisk nedfelt i Kunnskapsløftet der man har satt opp målsetningen: «Alle barn skal være svømmedyktige (kunne svømme 200 meter) etter 4 årstrinn».

STERKE MENINGER? Følg Oslo-debatten her!

Vi er beboere på Manglerud og Høyenhall i Østensjø bydel og representerer en aksjonsgruppe som jobber for å beholde vårt lokale bad – Manglerud bad. Badet har vært et viktig samlingspunkt for svært mange av bydelens beboere i en rekke år. Det lille, men koselige badet har til tross for manglende vedlikehold fullt belegg hver uke med 900 brukere ved forrige telling og har en bred brukergrupper (eldre, revmatikere, skolesvømming, svømmeskoler, livredningskurs samt åpent bad for alle).

LES OGSÅ: Øyner håp for Manglerud bad

Det har ved flere anledninger blitt meddelt fra Oslo kommune samt politisk ledelse at badet skal rives og så gjenoppbygges. Ingen har reagert negativt på dette da bydelen ikke ville bli frarøvet sitt lokale bad. Sterke følelser settes derimot i sving når vi ser at badet vårt stenges jfr. Undervisningsbyggs vedtak i april 2014 og at det er sterke utsikter for at det ikke vil gjenåpnes. Dette er noe helt annet enn de signalene vi tidligere har fått fra styrende myndigheter. Stegningen har ført til et stort engasjement eksempelvis i nærmiljøets foreldreutvalg for skolerog banehager og pensjonister,noe som gjenspeiles i de 1700 medlemmer på Facebook. Saken har også blitt omtalt i Aftenposten, dittoslo.no og Nordstrands Blad.

Vi vil ha et velfungerende, godt besøkt og i tillegg vel driftet svømmeanlegg i nærmiljøet. Det er noe vi anser som en stor og verdifull resurs for vårt lokalmiljø. Det hjelper også det offentlige med å oppnå lovmessige krav om å gi barn obligatorisk svømmeopplæring samt bidrar til at foreldre kan sende barn på svømmekurs i nærmiljøet. Vårt budskap har blitt godt mottatt i de politiske miljøer både i bydelen og sentralt i Oslo.

Vi i aksjonsgruppen mot permanent nedleggelse av Manglerud bad har gjort utøvende myndigheter samt de politiske partiene klare over en rekke fakta feil knyttet til Manglerud bad. Dette var blant annet viktige opplysninger knyttet til belegg, økonomi og driftsmodell. Dette er kommunisert til beslutningstagerne. Våre innspill kan du lese på Oslo kommunes – samferdsel og miljøkomiteens side knyttet til bademeldingen.

LES OGSÅ: Får ikke drive badet videre

Vår informasjon knyttet til bruken av badet har fått støttespillere i mange partier og flere av disse har engasjert seg kraftig i kampen for å bevare et svømmetilbud på Manglerud.

Vi setter stor pris på støtten vi har fått fra politikere i bydel Østensjø samt sentralt i Samferdsels- og miljøkomiteen. Vi håper på hjelp hele veien inn til mål slik at vi i mange år fremover fortsatt har et levende badetilbud for ung og gammel plassert på Manglerud.

Situasjonen nå er at badet er stengt i påvente av at politikerne beslutter om badet vårt har livets rett. Det er pr i dag flere forskjellige løsninger som diskuteres: 1. Stenging for godt, 2. Renovering med forventet levetid på 5 år, 3. Total renovering med ny levetid på 15-20 år, 4. Bygging av nytt bad.

Undervisningsbygg har for øvrig tidligere faglig konkludert med at det mest lønnsomme vil være å rive badet og bygge et nytt bad i samme område.

I første politiske runde har politikerne i bystyret – Samferdsels- og miljøkomiteen 4.juni 2014 vedtatt følgende: «Byrådet bes fremme en egen sak snarest mulig om fremtidige planer for Manglerud bad. Saken skal avklare byrådets planer for enten ytterligere oppgradering eller nybygg av badet.»

Dette må ses som en liten seier i forhold til signalene som kom fra Byråd for kultur og næring - Hallstein Bjercke til Samferdsels- og miljøkomiteen i forkant av møtet 4. juni 2014 (ref notat 66/2014). Det er vanskelig å tolke signalene på en annen måte enn at han her går inn for nedleggelse av badet basert på et regnestykke helt uten inntekter og helt uten en fordeling av utgifter pr besøk fordelt på antatt levetid. Vi har presentert et regnestykke for et nytt bad som lander på 55 kr for hvert besøk. Dette vil mer eller mindre dekkes av badets inntekter. Regnestykket kan du se på vår Facebook side.

Det er bred tverrpolitisk enighet om at vi må styrke svømmeopplæringen i Oslo og resten av Norge. Undersøkelser (Asplan Viak) viser forøvrig at Oslo som by scorer særdeles dårlig på svømmeopplæring i forhold til resten av landet.

Vi synes det er bra at politikerne nå har dette på agendaen, men vi føler det blir veldig mye snakk og lite handling. Siste bad i Oslo ble bygget for 31 år siden i 1983 (Holmlia bad).

Etter dette har det vært en sterk økning i folketallet i Oslo I følge Samferdsels- og miljøkomiteen er det nå 65.000 innbyggere pr svømmehall i Oslo. Behovet øker hvert år som går.

I bystyremelding 2/2013 forventes det vekst i aldersgruppen 6-18 år med 22% frem til år 2021. I barnekullene er det også en rekke barn med minoritetsbakgrunn som ikke har svømmedyktige foreldre med de utfordringene dette medfører.

Byrådet foreslår i samme melding å doble antall obligatoriske svømmetimer.

Hvordan kan dette la seg gjøre når kommunen lener seg på 3 store svømmehaller som ennå ikke er bygd? Første store svømmehall er prosjektert på Tøyen og vil være ferdig tidligst i 2018. Kan dette regnes som et nytt bad når det er en erstatning for eksisterende tilbud på Tøyen? De to andre anleggene har man fortsatt ikke klart å velge lokalisering til.

For å kunne klare å dekke kravet i kunnskapsløftet er et det ekstremt viktig med et godt offentlig svømmetilbud plassert i nærheten av brukerne. For å nå brukerne er det svært viktig å være nær der brukerne bor – se for eksempel på det private treningstilbudet. De store treningssenterkjedene velger å plassere seg over hele byen (Sats har for eksempel over 20 anlegg i Oslo). Dette er en løsning de har valgt på bakgrunn av at de er fullstendig klar over at mange brukere ikke vil kjøre langt eller sette seg på buss, t-bane eller lignende etter en travel dag. Brukerne ønsker nærhet og lokalmiljø.

Vi er enige i at Oslo trenger store bad, men det utelukker ikke etter vår mening gode lokal bad som har høyt belegg hele uken.
En rekke undersøkelser viser også at skoler med reisevei til svømmeanlegg sliter med å tilby sine elever svømmetilbud over minimumskravene (10 timer pr år i klassetrinn 1-4). Også Undervisningsbygg innrømmer at det vil bli særdeles knapp kapasitet knyttet til skolesvømming dersom det ikke bygges nytt (ref Aftenposten20.06.2012).

Undersøkelser viser også at store bad ikke gir samme læringseffekt som mindre skole bad gir. Kroppsøvingslærere melder fra om problemer med støy, vanskeligheter med å få elevenes oppmerksomhet når det er boblebad, rutsjebaner med skrikende barn, stupebrett og annen aktivitet i nærheten. Det er klare tegn på at svømmeopplæring fungerer best i mindre anlegg der det ikke er så mange distraherende elementer.

Behovet for flere og lokale svømmehaller og bad er stort, både i 2014 og for videre fremtid. Det blir etter vår mening riv ruskende galt å fjerne godt driftede lokale svømmebasseng med brukergrupper fra alle spektre av bydelens befolkning. Man legger ikke ned bad og forverrer en situasjon som alt er ille før man i alle fall har et erstatningstilbud i nærmiljøet klart.

I tillegg opplever Oslo og bydel Østensjø en økende andel eldre, med tilsvarende behov for tilrettelagt fysisk aktivitet og opptrening. Dette er brukere med begrenset mobilitet og ofte stort behov for trening/rekreasjon i varmt vann. Mange av disse har også gjennom årene bygd opp verdifulle sosiale nettverk knyttet til deres svømming lokalt på Manglerud. I disse tilfellene vil man etter all sannsynlighet frata disse brukerne både et treningstilbud, helsetilbud samt ødelegge et av få sosiale tilbud til denne gruppen.

Også familier og yngre brukere setter pris på et lokalt bad. Her kan man gå og alltid møte noen kjente i gode og trygge omgivelser. Positive bieffekter av dette er god trening, livsviktig svømmeopplæring, styrket lokalmiljø m.m.

Så gjenstår det å se om det bare blir ord eller om det kommer faktisk handling ut av den politiske støtten kampen for å bevare Manglerud bad har fått. Neste korsvei er bystyrets behandling 18. juni. Vi krysser våre fingre og håper vi kan beholde vårt populære og viktige badetilbud i bydelen. Vi gir oss ikke før penger er bevilget og badet vårt er permanent reddet enten som totalrehabilitert eller som et nytt bad i samme område.

Se gjerne på vår Facebook side . Siden blir løpende oppdatert med informasjon rundt prosessen.

Alle er velkommen til å bidra!

Siri A Hansen, Pål Mangset, Annette Torgunrud Kristensen og Tina Rødahl, Aksjonsgruppen NEI til permanent nedleggelse av Manglerud Bad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere