*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Nå gir jeg i protest»

«Romfolket er Europas største, mest diskriminerte, stigmatiserte og aller fattigste minoritet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Høyre og Frp går nå inn for forbud mot tigging. Dette gjør at jeg åpner min tynne studentlommebok i protest.

Jeg har nå tatt ut et mindre kontantbeløp som jeg deler ut til trekkspillspillende og ikke-trekkspillspillende Romfolk på gata.

For det er ingen tvil om at det er den økte tilveksten av denne minoriteten som er bakgrunn for vedtaket.

Romfolket er Europas største, mest diskriminerte, stigmatiserte og aller fattigste minoritet. Det fins ingen empirisk påvist sammenheng mellom tigging, organisert kriminalitet og menneskehandel. Selv om politiets intensivering av aksjon rettet mot Romfolket bruker nettopp det som argument.

LES OGSÅ: DEBATT: «Fabian, nå må du handle!»

Høyresiden liker å smykke seg med at de ønsker mer «personlig frihet». Men hvilken rett har de til å frarøve fattige enkeltmennesker muligheten til å tjene til livets opphold?

Det ligger ingen prestisje i tigging: de som gjør det tyr til den siste utvei for å overleve. At politiet - ved hjelp av mine skattepenger, for å bruke høyresidas favorittargument - skal bruke tid og ressurser på å «rydde» gatebildet for tigging, syns jeg er både leit og opprørende. Har vi ikke kommet lenger i vår medmenneskelighet?

LES OGSÅ: DEBATT: «Oslos uønskede mennesker?»

Det arrogante og usolidariske ved et slikt vedtak kan ikke tilskrives annet enn ubehaget ved å se ekstrem fattigdom på så nært hold.

Påminnelsen om hvor godt vi har det, hvor velstående vi er, hvor mange penger vi har, er jo forferdelig ubehagelig! Den påtrengende væremåten til Romfolkets tigging (noe jeg for øvrig selv har til gode å oppleve), er tydeligvis for mye å bære for Høyre og Frp. Hvilken rett har de til å be om en krone av oss? Bur dem inne!

Personlig ønsker ikke jeg å bo og leve i en by og et land der fattigdom kriminaliseres, og minoriteter hetses og stigmatiseres.

Så jeg gir noen kroner og gleder meg over trekkspillspill som aldri før!


Pia Bergmann
Pia Bergmann
Bydelsrepresentant, Nordstrand (SV)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.