*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Nøden blant romfolk har blitt til et problem for bybildet»

  Foto: Illustrasjonsfoto: Marte H. Ovenberg

Hvem hjelper vi med et totalforbud mot tigging? Eller om vi nekter romfolket adgang til Norge? Vi hjelper i hvert fall ikke romfolket.

Det finnes mennesker med behov for hjelp over alt i verden, i Norge også. I mange land er det krig, matmangel eller naturkatastrofer som skaper lidelse og nød. I Norge kan det være rusproblemer eller at noen har gått seg bort i fjellet.

Uansett så er vi enig om at den som er i nød skal få hjelp. Vi spør ikke vedkommende om hvem man er, hvor man kommer fra eller hvorfor man havnet i situasjonen. Vi hjelper folk i nød. Derfor har SV vært en pådriver for sosiale tiltak ovenfor romfolket.

LES OGSÅ– Folk må sove, det er en menneskerett

Når romfolket kommer til Norge skyldes det deres historie. Historien om hvordan Europa gjennom århundrer har diskriminert, jaget og nektet en folkegruppe mulighet til å leve i fred. En rapport fra EU-byrået for grunnleggende rettigheter viser at en av tre er uten arbeid, 90 prosent lever under fattigdomsgrensen og mange blir nektet adgang til grunnleggende helsetjenester, bolig og utdanning.

Sturla Stålsett fra Bymisjon har beskrevet fattigdommen blant romfolk i Transylvania i Romania som ekstrem og på linje med de verste områdene i Latin-Amerika, India og Afrika. Vi ser bunnløs fattigdom og folk som trenger humanitær hjelp. Mennesker som er så desperat etter livsgrunnlag at det blir rasjonelt å bo på gaten i et fremmed land, kun for å tjene noen få hundrelapper om dagen.

LES OGSÅ: «Det er feigt å ikke totalforby tigging»

Hvordan har mange i vårt samfunn reagert? Nøden blant romfolk har blitt til et problem for bybildet, og ikke for den som er uten inntekt og et hjem. Mange svarer med det som har skapt problemet i utgangspunktet. Romfolket blir møtt med bortjaging, krav om utkastelse og sinne.

Høyresiden ønsker et totalforbud mot tigging. Høyre i Oslo går så langt at de ikke vil ta i mot penger fra staten for å gi romfolket humanitær hjelp i form av sanitæranlegg. Frp vil ha innreiseforbud.

Høyresiden har
lagd seg et sosialt alibi i sin argumentasjon. De vil hjelpe romfolket der de kommer fra. Det er for så vidt bra og vi gjør det allerede i dag. Romfolket er én av flere prioriterte målgrupper for EØS-midlene. Bare i Romania og Bulgaria er det satt av om lag 200 millioner kroner til prosjekter og programmer fram til 2016.

LES OGSÅ: Romfolket ble ikke hørt

Men det ene utelukker ikke det andre. Romfolket er i ekstrem nød og de er i Norge. Da er det er ikke noen løsning å jage dem fra sted til sted. Vi må finne sosialpolitiske løsninger både her hjemme og gjennom EØS. Derfor har regjeringen satt av ti millioner kroner til kommuner og frivillige organisasjoner som vil gjennomføre humanitære tiltak for tiggere.

På sikt er arbeid, språkopplæring og inkludering veien å gå. Det gjelder fattige romfolk, akkurat som alle andre som er fattige. Renholdsparagrafer hjelper ikke og lettvinte løsninger finnes ikke.

Aksel HagenAksel Hagen, stortingsrepresentant for SV og leder Kommunal- og forvaltningskomiteen

FØLG SITUASJONEN TIL ROMFOLKET I OSLO HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.