RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Om tissetrengte hunder og andre bortforklaringer»


Skribenten av innlegget, Knut Chr. Hallan er kritisk til politiets behandling av anmeldelsene om ulovligheter i forbindelse med dypvannsdeponeringen ved Malmøykalven.
Skribenten av innlegget, Knut Chr. Hallan er kritisk til politiets behandling av anmeldelsene om ulovligheter i forbindelse med dypvannsdeponeringen ved Malmøykalven. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Tiden er moden for refleksjoner rundt politiets arbeid i det sosialdemokratiske Norge etter 22/7 rapporten. Særlig etter sterke forsikringer fra Jens Stoltenberg om mer åpenhet. Justis- og beredskapsminister Grete Faremo påpeker behovet for å gjenoppbygge tilliten til politiet. Hun kan  begynne med seg selv og svare på vårt  tydelige brev av 1. september 2012,  for 2 måneder siden!

At statsministeren, som personlig lovet å se på spørsmålene i den såkalte giftdumpingssaken i Oslo havn, ikke har besvart en eneste henvendelse siden september 2007, får stå for hans regning.

Det dreier seg om politiets håndtering av oss varslere av den ulovlige giftslamdumpingen utenfor Oslo havn.  Og det dreier seg om tillit til politiet og myndighetene.

I rettsakene hvor det statseide entrepenørselskapet Secora AS ble dømt for ulovlig dumping av forurenset, giftig slam, dreide tiltalen seg om ulovlig dumping rett i sjøen. Det statseide selskapet som jobbet for Oslo Havn KF, ble dømt for miljøkriminalitet. Vi som fulgte med - og altså avslørte jukset, er senere dømt til å betale erstatning fordi vi forsinket den ulovlig utførte dumpingen. Dommen er riktignok ikke rettskraftig og vi nekter å betale erstatning til de som er dømt for miljøkriminalitet. Dette strider nemlig imot enhver fornuft.

FASE 2 i det såkalte ”Ren Oslofjord”-prosjektet var tildekkingen. Det skulle legges et ”lokk” over det forurensede slammet. Det er her politiets rolle kommer inn. For Secora fortsatte jukset over en lav sko. Klif - Klima-og forurensningsdirektoratet, tidl. Sft, vendte igjen det døve øret til. De til og med skrev rapport om at alt var i orden, selv om vi kunne bevise det motsatte.

I perioden fra 24. november 2008 da Secora startet ”tildekkingen”  til vi anmeldte ulovlighetene 13.mars 2009, skrev jeg 42 meldinger, brev og mail til politiet med kopi til Klif, Miljøverndepartementet og Oslo Havn.
I løpet av knappe 4 måneder fikk de hele 42 meldinger om at det ble jukset og at tildekkingen var brudd på tillatelsen. Vi filmet  og dokumenterte, men Klif og Miljøverndepartementet lukket øyne og ører.

Til slutt anbefalte Oslopolitiets miljøavdeling at vi anmeldte forholdet. 13. mars ble en anmeldelse med DVD og fotobevis levert. Umiddelbart etterpå, og uten å se på bevisene, anbefalte den samme politioverbetjenten som hadde rettledet oss med anmeldelsen ,  å legge vekk saken uten å løfte en finger.

Han  instruerte sin kollega: ” Denne saken må registreres på vanlig måte, foreslår deretter at den ekspederes til Carl som ”ferdig etterforsket”. Så kan begge sakene ligge hos ham i påvente av å bli henlagt. Det gir et dårlig signal hvis de blir henlagt før ev. tiltale i hovedkomplekset blir kjent.”

Måneder senere ble anmeldelsen formeldt henlagt uten å si noe til oss som hadde anmeldt. Først ¾ år etter klarte vi å få innsyn i saksdokumentene, etter innsynsbegjæring via advokater etter sterkt press. Da det slette politiarbeidet ble oppdaget, ble innsynet avsluttet med politiinspektør - kommentaren: ”Dette skulle ikke du sett, dette er internt”.

Det er her den tissetrengte hunden kommer inn i bildet. Politimesterens hund.  En ting er at vårt høflige og grunndige brev av 10.februar 2011 til den gang Politimester Anstein Gjengedal i Oslo Politidistrikt fortsatt er ubesvart. Ikke engang purrebrev til Politidirektoratets Politidirektør Øystein Meland av 27. september 2011 er besvart. I dag har han også sluttet, men direktoratet eksisterer.

I rettferdighetens navn skal nevnes at en politiadvokat i Oslo Politidistrikt har lagt seg flat og etterlyst hva saken gjelder. Men selv etter innsendte dobbelkopier av hele saken for snart et halvt år siden, har det ikke skjedd noe som helst. Og jeg som trodde inngående brev ble loggført og registrert.

Så eks.politimester Gjengedal har gått fri fra å svare, det er nå 1 1/2 år siden. Slik han i forrige uke gikk fri etter råkjøringen på Gjøvik. Han gikk fri takket være hans tidligere egne  kolleger i politiet. Det er jo ikke så greit å kjøre som folk når hunden må tisse.

Klif nekter å slippe motstandere som oss inn på deponisakens hjemmesider. Store ressurser er brukt på forsøk på å fremstille prosjektet som meget vellykket. Jeg må her minne om direktør  og ansvarlig for saken i Klif, Marit Kjeldby’s uttalese sitert i Dagbladet: ”Herregud.... Kanskje en lur policy er å ikke svare dem før vi må.”
Det overrasker ingen at også hun har sluttet.

Snart blir det offentliggjort en dokumentarfilm om slamdeponeringssaken som nok får folk flest til å reagere. Den minner om forhold i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med.

22/7-rapporten er drepende for politiet. Fordi politiet på forhånd hadde gransket seg selv og funnet det meste i orden. I giftdumpingssaken er det mange forhold som ikke tåler dagens lys. Det vet de involverte.

”Alle” vet at dette prosjektet var dødfødt fra før det forlot skrivebordet. De involverte gjør hva de kan for å tie ihjel hva som egentlig foregikk.

Det ble for fristende å gi skylda til noen nordnorske gravemaskinførere og la Miljøverndepartementet og Klif gå fri.

Jeg har sagt hele tiden at sannheten kommer frem til slutt. Etter flyulykken ved Grytøya for 40 år siden, gransket forsvaret seg selv. Etter 33 år kom sannheten frem. I  giftdumpingsskandalen i Oslo er festtalene holdt, kaker er spist. Men ingen vil ta oppvasken.

Til slutt: Jeg får lyst til å sitere Kristin Halvorsen, som selv representerer  maktapparatet, fra NRK TV sist lørdag.  Hun fortalte om en feide med AP’s SMK minister Schjødt-Pedersen. Som sa: Ja dere har rett, men det er vi som har makta.

Siste ord i giftdumpings- / slamdeponi-saken er ikke sagt.


Knut Chr Hallan
Generalsekretær, Folkeaksjonen Mot Giftdumping


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere