Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Private barnehager jukser ikke med tall»

 
  Foto: Illustrasjonsfoto

Både private og kommunale barnehager i Oslo har grunn til å være stolte av det tilbudet de leverer til barn og foreldre. Barnehagene er en sektor som leverer godt og som fortjener skryt for det.

Når jeg i mitt innlegg i Aftenposten 5. februar blant annet skriver om nasjonale brukerundersøkelser og Oslos egen undersøkelse for 2013, er det fordi den pågående debatten om konkurranseutsetting kan etterlate et inntrykk av at private barnehager er dårligere for barn/foreldre og ansatte. Det er ikke riktig og inntrykket må derfor korrigeres.

Foreldre med barn i private barnehager er, ifølge i alle kjente nasjonale undersøkelser (der et representativt utvalg foreldre har svart), mer fornøyde med tilbudet.

I Oslo er det 6.393 foreldre med barn i private barnehager som har svart. 13 av de 15 barnehagene som kom best ut i Oslo-undersøkelsen er private barnehager. Det er mulig gjennomsnittet hadde vært bedre eller dårligere med høyere svarprosent, det er spekulasjoner.

Men jeg kan vanskelig se hvordan svar fra enda flere private barnehager kunne gitt flere kommunale barnehager på listen over de best likte barnehagene.

Derfor jukser ikke PBL med tall, slik journalist Vidar Bakken i dittOslo og Akersposten hevder i sitt innlegg 5. februar. Vi bringer opplysninger som nyanserer bildet som er skapt om private barnehager.

Når det gjelder den konkrete saken om konkurranseutsetting av syv barnehager i Oslo, er det en sak mellom Oslo kommune og de berørte partene som PBL ikke ønsker å ha sterke meninger om nå.

Men vi synes Barneombudet har gitt en viktig uttalelse denne uken. Barneombudet påpeker at det alltid skal barnets beste-vurderinger ligger til grunn for avgjørelser som berører barn og at endringer skal være til fordel for barn eller at endringer i alle fall ikke skal påvirke situasjonen negativt.

PBL stiller seg fullt og helt bak uttalelsen og kan vanskelig se at det er til barns beste å skyve barna foran seg i en kamp om å beholde barnehagen på kommunale hender.

Arild M. Olsen, administrerende direktør, PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

LES MER OM BARNEHAGESTRIDEN:

«Hei Fabian Stang, jeg er så frustert»

– Kommunen har ignorert oss

– De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

– Ikke selg barnehagen!

Fortvilelse på Lucia-festen i Rønningen barnehage

– Uakseptabelt sjansespill med våre barns ve og vel

Urolig over at barnebydel blir forsøkskanin

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!