*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Pupp til folket»

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner og utgjør cirka 23 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner. Omtrent halvparten av de brystkreftrammede må i tillegg til en krevende og langvarig kreftbehandling, fjerne bryst. Å fjerne et bryst medfører ekstra store belastninger og gir i tillegg til psykiske plager også til dels store fysiske plager.Ventetiden på rekonstruksjon av bryst er i enkelte tilfeller helt oppe i ti år. Dette er alt for lang tid, det er alle partier enige om, men veien videre er det vanskeligere å bli enig om. Den ene måten å gjøre dette på, er å vente, prate og håpe at det blir bedre. Dette er regjeringens svar.

Den andre måten er å sette klare mål, krav og tiltak. Dette er opposisjonens svar. Hele opposisjonen samlet seg rundt Frp sitt forslag om å innføre en rettighet og en tidsfrist på ett år. Regjeringspartiene stemte i mot.

LES FLERE MENINGER HER

Dette begrunnet de med at et utvalg som er nedsatt skal komme med en del råd rundt temaet, igjen. Hver eneste sak regjeringen blir møtt med blir besvart med et utvalg, så dette er ikke noe nytt. Men noen forsøker å fremstille det som om det vil komme en tidsfrist når utvalget har lagt frem sin rapport. Dessverre er det slik at Helseministerens i skriftelig svar på saken har sagt at: «Det er etter min vurdering ikke hensiktsmessig med en egen tidsfrist for kirurgisk rekonstruksjon etter brystkreft».

Så hva venter SV, Sp og Ap egentlig på? Jo de venter på Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte sin vurdering, sa de under debatten. Men hva disse mener fikk vi vite allerede under høringen. De støtter forslaget 100 %. Samtidig som det ble dokumentert at det finnes ledig kapasitet til å innfri forslaget.

Helseministeren fikk under debatten spørsmål om regjeringen ville innføre garantier og tidsfrister i tråd med forslaget om det nedsatte utvalget anbefalte dette. Det kunne hun ikke svare på. Så når flere fra regjeringspartiene nå forsøker å bortforklare og love, så er dette dessverre ikke i tråd med helseministerens syn og svar i saken.

Aina Stenersen, politisk nestleder i Oslo Frp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.