*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: «Regjeringen har skapt et klasseskille blant de unge»

Med krav om 15 prosent egenkapital har myndighetene laget et klasseskille mellom unge på boligjakt, mener Aina Stenersen (Frp). ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Illustrasjon

Klikk på bildet for å forstørre.

Aina Stenersen (Frp)

På dittOslo.no , svarer SVs Ole Jørgen Nyhagen på mitt innlegg i Nordstrands Blad «Ja til et sted å bo!». Det er fint at politikere som representerer et av regjeringspartiene, som har ansvaret for boligsituasjonen i Norge svarer. Det er dessverre ingen tegn til unnskyldning, eller til selvkritikk. Det er merkelig, men ikke ulikt regjeringen.Vi vet at regjeringen har innført krav til bankene om 15 prosent egenkapital fra alle som vil ta opp boliglån. Det er få ungdommer som sitter med flere hundretusen kroner på bok, og langt fra alle har rike foreldre eller besteforeldre som kan bistå økonomisk.

BOLIG I OSLO? FØLG VÅRE BOLIGSIDER HER

For min del fikk jeg penger fra mine foreldre for å innfri kravet til egenkapital. Ellers hadde jeg også blitt henvist til leiemarkedet. Her har myndighetene rett og slett skapt et klasseskille blant de unge. Noe jeg trodde Nyhagen, og SV var imot?

Frp har på Stortinget foreslått å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital, men vi fikk ikke støtte.

Kravet om egenkapital virker ytterligere negativt inn når myndighetene har fordyret nye boliger gjennom en rekke detaljkrav som også omfatter leiligheter. Det burde jo ikke være så vanskelig for SV å forstå at leiligheter blir dyrere med slike krav?

Universell utforming, tettere passivhus, og energieffektiviserings krav gjør leiligheter mye dyrere. I tillegg kan ikke alle hus ha krav om et bad som er tilpasset rullestol. Det er klart det blir dyrt! Vi har en hengemyr av regler og forskrifter, laget av regjeringen med SV.

En av landets største boligutbyggere, Selvaag, som jeg regner med at Nyhagen har hørt om, har estimert at nye krav gjør en toromsleilighet flere hundretusen kroner dyrere. Boligutbyggere mener at en av de store grunnene til at de ikke får bygget nok boliger er at statlige krav svekker lønnsomheten i boligprosjektene, og skrur opp boligprisene.

Dette gjør at utleiemarkedet eksploderer! Prisene er så presset at flere risikerer å betale mer i leie totalt enn hva et lån ville kostet dem. Det er heldigvis ikke mange kloke politikere som vil gå tilbake til reguleringer, svarte markeder, og penger betalt under bordet, på 1980- tallet slik det nesten høres ut som Nyhugen er tilhenger av.

Er ikke sittende politikere ansvarlige, er det nok av ansvarlige politikere som står i kø for 2013.

Aina Stenersen, nestleder i Oslo Frp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.