RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Røsland, barnehagesaken kan skade partiet ditt»


SAMLET: «Det kan umulig være Høyres politikk å tilby tjenester med en slik kvalitetsforringelse som dette innebærer over et så langt tidsrom», skriver Kjetil Ek Havnevik, som er blant SU- og FAU-representantene som har stått samlet mot konkurranseutsettingen. Havne er her bakerst på venstre rad.
SAMLET: «Det kan umulig være Høyres politikk å tilby tjenester med en slik kvalitetsforringelse som dette innebærer over et så langt tidsrom», skriver Kjetil Ek Havnevik, som er blant SU- og FAU-representantene som har stått samlet mot konkurranseutsettingen. Havne er her bakerst på venstre rad. Foto: Arkivfoto
Jeg oppfordrer byrådsleder Stian Berger Røsland til å skrinlegge forsøksprosjektet med salg og konkurranseutsetting av barnehager.

Siden desember 2013 har syv barnehager i Oslo kommune vært gjennom en krevende prosess med konkurranseutsetting. En foreløpig konklusjon er nådd med at tre av disse blir satt ut til ekstern drifter, mens tre av barnehagene, vurderes solgt i neste fase av prosjektet.

Denne opprivende striden har ført til uvanlig mye støy. Foreldrene i de berørte barnehagene er unisone i sin motstand. Nøkkelansatte har sluttet, og mange vurderer fremdeles å si opp. Det ligger en rekke klager på fylkesmannens bord som blant annet dreier seg om lovlighetskontroll av forsøksprosjektet og om barnehagelovens §4 er fulgt.

Hvor lenge skal kommunen la det gå prestisje i denne saken på foreldre, barn og ansattes bekostning? Nå trekker det ut i langdrag over flere år, ikke bare ut 2014, men sannsynligvis gjennom hele 2015 og inn i 2016. Vi er trette, slitne og lei av dette nå. Vi har ikke lyst til å skrive flere leserbrev, stille opp til flere intervjuer, sende klager og brev i øst og vest, høre om enda en som har sagt opp, snakke med advokater, stille på demonstrasjoner og sitte i lange møter på kveldstid. Vi ser dessuten at markedet ikke ønsker denne formen for barnehagedrift. Forklaringen er enkel. Det er umulig å planlegge langsiktig for ansvarlige eiere under så usikre omstendigheter, og det er tvilsomt om driftsmodellen er lønnsom.

Det kan umulig være Høyres politikk å tilby tjenester med en slik kvalitetsforringelse som dette innebærer over et så langt tidsrom. Vi etterlyser derfor at byrådslederen selv engasjerer seg i saken og går til bystyret med følgende beskjed: Byrådet har gjort som dere ba oss om, men forsøksprosjektet lar seg ikke gjennomføre uten å komme i konflikt med gjeldende lover og regler for barnehagesektoren og foreldrene. Du kan med hånden på hjertet si til Carl I. Hagen og Frp «sorry, vi prøvde, men det gikk ikke».

Stian Berger Røsland, du kan stoppe denne prosessen nå.

La Rønningen barnehage og de seks andre barnehagene fortsette med kommunens drift. Kommunen har vært en god eier i disse barnehagene, som alle scorer bra på brukerundersøkelsene. Hvis du kan gjøre dette, så er saken helt sikkert glemt til kommunevalget neste år. Hvis dere derimot holder gasspedalen inne, så faller neste fase av forsøksprosjektet, salg og oppstart av 10 nye barnehager, sammen med kommunevalget i 2015. Da trenger vi foreldre knapt å heve røsten. Da kommer opposisjonen til å utnytte denne saken for alt den er verdt, og mediene vil være ustoppelige. Dine støttepartier i sentrum vil ikke lenger komme deg til unnsetning når budsjettavtalen med Frp utløper, og Høyre vil miste posisjoner i en rekke bydeler.

Saken vil tas opp i valgkampen på rikspolitisk plan og kan dermed skade partiet ditt i andre deler av landet der de ikke selger barnehager. I verste fall kan flertallet i bystyret ryke hvis valget er jevnt og opposisjonen på fremmarsj.

Kjetil Ek Havnevik
FAU-representant i Rønningen barnehage

 

Les mer om konkurranseutsetting:

Gledestårer i Grindbakken barnehage

Barnehageforeldrene tapte i bystyret

Nå flykter de ansatte fra barnehagene

Foreldrekrav møter motbør hos byråden

Privatisering betyr forverring i alle barnehager

Fakkeltog mot konkurranseutsettingen

Nå lytter byråd Hauglie til barnehageforeldrene

"Hei Fabian Stang, jeg er så frustert"

– Kommunen har ignorert oss

– De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

– Ikke selg barnehagen!

Fortvilelse på Lucia-festen i Rønningen barnehage

– Uakseptabelt sjansespill med våre barns ve og vel

Urolig over at barnebydel blir forsøkskanin

Barnehager i Oslo: Se stor oversikt
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere