RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FORMÅL: «Styret i Samfunnshus Vest mener at alle som skal representere samfunnshuset må forholde seg lojalt til det grunnleggende formålet med samfunnshuset, som er å fremme medlemmenes og innbyggernes interesser,» skriver Robert Rustad, nestleder i styret i Samfunnshus Vest SA.
FORMÅL: «Styret i Samfunnshus Vest mener at alle som skal representere samfunnshuset må forholde seg lojalt til det grunnleggende formålet med samfunnshuset, som er å fremme medlemmenes og innbyggernes interesser,» skriver Robert Rustad, nestleder i styret i Samfunnshus Vest SA.

DEBATT: «Samfunnshus Vest skal være for alle»

Striden de siste månedene om Samfunnshus Vest er en konflikt mellom eksterne, private næringsinteresser og de samfunnsinteressene som et samfunnshus skal ivareta. For å skape større forståelse for hva vi i styret mener innbyggere og brukere som sogner til samfunnshuset er best tjent med, vil vi oppsummere hva vi mener egentlig har skjedd i saken.

Samfunnshuset ble bygget i 1974, og er organisert som et samvirke. SHVs vedtekter sier: «Formålet med foretaket er å eie, forvalte og drive samfunnshuset med utleie av husets lokaler for møte- og fritidsvirksomhet, sosiale og kulturelle formål, samt utleie på rent forretningsmessig basis».

Viktige kultur- og helsetilbud: I samfunnshuset ligger bydelens bibliotek. De øverste etasjene disponeres av leietakerne som er leger, tannleger, fysioterapeuter og andre som bidrar sterkt til helsetilbudet i bydelen. Alle disse leietakerne betaler husleie og felleskostnader etter alminnelig markedspris. Inntektene fra leietakerne bidrar til å subsidiere alle brukerne fra de mange frivillige organisasjonene som bruker huset til ulike kulturformål. Vi synes dette er en flott modell som vi er stolte av å kunne ha på Røa.

Utredning om kulturhus: I 2010/2011 satte styret i SHV i gang en utredning for å se på muligheten av å bygge et nytt kulturhus. Mandatet som ble gitt for dette arbeidet var: «Det skal søkes å bygge et kulturhus uten at dette skaper usikkerhet eller på noen måte truer det opprinnelige samfunnshusets eksistens. Prosjektet må derfor utvikles forretningsmessig med begrenset risiko for SHV.» Styret hadde, som en uttrykkelig forutsetning, at en eventuell gjeldsbelastning måtte sikres med kommunal garanti, så ikke samfunnshusets eksistens ble satt i fare.

Langt utenfor mandatet: «Mulighetsstudien» gikk langt ut over mandatet, noe forfatteren av studien selv påpekte i rapporten. Konklusjonen hans var likevel at Samfunnshus Vest burde bygge et kulturhus, til tross for at kommunen sa blankt nei til garantier. Forfatteren av rapporten mente at SHV i stedet burde finne eksterne investorer og satse på omfattende frivillig arbeid. Et samlet styre besluttet i 2012 at «mulighetsstudien» var uegnet for videre behandling.

Likevel begynte flere daværende styremedlemmer å engasjere seg personlig i omkringliggende utbyggingsprosjekter på en måte som kunne skape inntrykk av at Samfunnshus Vest likevel skulle bli gjenstand for en utbygging av både kulturhus og nye næringslokaler.

Røa Torg er offentlig: Det har lenge vært en oppfatning av at Røa Torg er i privat eie, og at den viktigste atkomstveien til Samfunnshuset over torget også er privat. Dette torget har vært disponert deretter, blant annet ved at leieinntekter fra kaffebar, torghandlere og andre som har benyttet torget til kommersielle forhold, har blitt betalt til grunneier. Styret er nå blitt kjent med at det allerede i 1978 ble inngått et rettsforlik i daværende Oslo byrett mellom grunneierne, Oslo kommune og Samfunnshus Vest, hvor samfunnshuset ble gitt rett til fri benyttelse av torget som adkomstvei for gående til og fra huset. Ved dette forliket kom det frem dokumentasjon som viste at Røa Torg allerede i 1956 gjennom et makeskifte var gått over fra å være et privat torg til å bli et offentlig åpent torg.

Ny høyblokk ved Røa torg? I fjor kom forslaget til en ny reguleringsplan for området. Konsekvensen av denne var at Samfunnshus Vest ville miste sin viktigste adkomstvei over torget, og at vi måtte godta en omregulering av samfunnshuset til et syv etasjers bygg for at torgets eier skulle få bygge en like høy blokk på den andre siden av torget. Den nye høyblokken ville bidra til å mørklegge torget. Ingen av disse alvorlige konsekvensene ble lagt fram for styret eller styrebehandlet, og høringsfristen var kort. Styreleder tok da selv initiativet til å skrive et brev til kommunen der han påpekte dette, noe som åpenbart falt enkelte styremedlemmer tungt for brystet.

Redningsaksjon: Styremedlemmene som var tilhengere av en omfattende utbygging karakteriserte styreleders brev til kommunen som illojal opptreden. Det faktiske er omvendt: Styreleders raske redningsaksjon var helt i tråd med samfunnshusets vedtekter og det opprinnelige mandatet for vurdering av en eventuell utbygging. Det ekstraordinære årsmøtet den 26. februar, med 107 av 156 medlemmer representert, stadfestet dette ved å gi styreleder fortsatt tillit, mens to styremedlemmer og lederen for kontrollkomiteen måtte gå.

Styret i Samfunnshus Vest mener at alle som skal representere samfunnshuset må forholde seg lojalt til det grunnleggende formålet med samfunnshuset, som er å fremme medlemmenes og innbyggernes interesser! Det er det som må danne grunnlaget for den videre utviklingen av samfunnshuset. Vi oppfordrer derfor alle medlemmer til å komme på årsmøtet på samfunnshuset den 9. april.

Robert Rustad
nestleder i styret i Samfunnshus Vest SA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere