RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: «Skal vi forby Pippi også?»


 
  Foto: Foto: Promo

Skal en norsk-svensk familie risikere å få et lass med byråkrater hjem til seg fordi Pippi er vist og sett på tv? Eller vil Carl I. Hagen kun forby ikke-vestlige innvandrere å se på barneprogrammer fra sine hjemland? Det kan virke slik med forslaget fra Hagen om ny integreringsetat og spåkkontroll av små barn.

Det er en selvfølge at de som kommer til landet skal lære seg norsk og ta del i samfunnet på like vilkår som den øvrige befolkningen. At barn som vokser opp i Norge skal lære seg norsk skal være ubestridt. Det som forundrer er at Hagen foreslår et så ekstremt tiltak som statlig kontroll av barn.

STERKE MENINGER? FØLG OSLO-DEBATTEN PÅ DITTOSLOS DEBATTSIDER HER

Hagen er representant for et liberalisti sk parti, noe som innebærer at han ideologisk skal stå i bresjen for å styrke individets frihet og sette grenser for politikk. Da er det interessant at Frp vil bruke politisk makt for å innskrenke foreldrenes rett til å vurdere sine barns språkutvikling. Enten har Hagen misforstått hva som er skrevet om liberalisme og trenger et språkkurs selv, eller så tar han avstand fra partiets ideologi.

Uansett, de siste dagers språkdebatt viser at Frp har sporet av i debatten om hva som bidrar til god språkutvikling hos barn. Foreldre er grunnlaget for barns utvikling, også når det gjelder språk. For å styrke barn språkkunnskaper, må en først styrke foreldrenes språk. Dette har Oslo Høyre bidratt til gjennom systematisk å jobbe sammen med foreldregrupper som trenger ekstra norskundervisning.

For det er en realitet det Hagen tar opp. Det finnes store språkproblemer som er til skade for både barna, familien og de kommende generasjoner. Løsningen er imidlertid ikke å undergrave noe av det fineste som finnes i norsk kultur, nemlig tilliten mellom oss mennesker.

LES OGSÅ: «Voksne menn og dopdealere bruker ikke kommunale fritidsklubber som varmestuer»

Vi må ha tillit til at nye norske familier ønsker å bli integrert, de ønsker å bli en del av samfunnet og de ønsker å gjøre det de kan for å lykkes.
Det er en kjensgjerning at integreringsprosessen til barn med innvandrerforeldre er sterkt avhengig av deres mødre. Her må vi si oss enige med hva Hagen tidligere har sagt: Kvinnene er hovednøkkelen til at innvandrerfamilier lykkes.

Oslo Voksenopplæring på Skullerud er et konkret eksempel på tiltak som fungerer. Her møtes innvandrerkvinner for å lære norsk språk og kultur. Gratis kjernetid i barnehagen er et annet tiltak Høyre er opptatt av.

Det er mye vi kan gjøre, og det mye ugjort for å styrke barns språkkunnskaper. Oslo Høyre og Frp har tradisjon for å bidra med gode politiske tiltak, men denne gangen er det viktig å si stopp. En egen integreringsetat som gjør overgrep mot våre friheter er ikke veien å gå.

Når det er sagt er det viktig å rette oppmerksomheten mot de familiene som gjør alt de kan for ikke å integreres. De som er redd barna blir fornorsket av å se på norsk barne-tv, de som er redd barna får seg venner av det motsatte kjønn på skolen og de som er redd den norske kulturen. Til dere er det en viktig beskjed: Ikke ødelegg for dine barn, dere har ingen rett til det. La barna bli med!

Pia Farstad von Hall, leder Nordstrand Høyre og bystyremedlem
Mubin Kapur, Nordstrand Høyre

NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Planlegger 10.000 boliger i den nye «byen»

Beboere frykter rasering av Oppsal

Okkupantene kastes ut av Brakkebygrenda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere