RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Skal vi la dem legge ned Aker sykehus?

Østlandssendingas hovedoppslag 15. januar var et sjokk for noen hver: "Oslo-politikerne gir opp kampen om å få groruddalspasientene tilbake fra Ahus. De vil i stedet jobbe for flest mulig andre helsetjenester på Aker."

Østlandsendinga lot Knut Even Lindsjørn være hovedtalsmann for "Oslo-politikerne", selv om han ikke hadde noe nytt å melde om eget standpunkt. Lindsjørn har vært styremedlem i Helse Sør-Øst helt fra regjeringa oppretta dette gigantforetaket. Før den tid var han med i styret for Helse Øst. Som styremedlem har Lindsjørn bl.a. stemt for at også groruddølene som bor i Alna bydel, skal til Ahus . Til Østlandssendinga gjentok Lindsjørn, som også er SVs gruppeleder i bystyret, det han lenge har ment: "En omkamp om opptaksområdene er fånyttes". Han fortalte også at "signalene vi får fra Stortinget nå er krystallklare. Det er ikke ett parti som vil endre opptaksområdene, derfor kan det virker som om ballen er lagt død."

Østlandssendingas virkelige nyhet var at Høyres Carl Blich nå støtter Lindsjørn fullt ut. Dette er ei heilomvending fra Oslo Høyre. Så seint som 25. november, etter at Oslo-politikere fra alle partier møtte Helse Sør-Øst på Stortinget, var Blichs og Høyres budskap glassklart, og med motsatt innhold: "Det er ikke tale om at vi går med på en nedleggelse av Aker. Helse Sør-Øst kunne ikke gi klare svar på hvordan tilbudet til Groruddalens befolkning skulle sikres." (Akers Avis 25.11.2009.)

Ledelsen i Helse Sør-Øst har fortsatt ikke klare svar, men 13. januar lanserte styreleder Marthinsen i Oslo Universitetssykehus en idé om at Aker i stedet for å være sykehus skal bli et senter for oppgaver knytta til den framtidige samhandlingsreformen. Dette er uklokt på flere vis.

For det første viser over fem års erfaring at befolkninga får dårligere sykehustjenester når sykehusgrensene ikke følger kommunegrensene. Bydelene Stovner og Grorud som ble skilt ut fra Oslo og tvangsoverført til sykehuset i Akershus, er de eneste som har prøvd ei slik ordning. Erfaringene er negative. Overalt ellers hører alle som bor i en kommune til det samme sykehuset.

For det andre går dette på tvers av den oppgitte hensikten med Samhandlingsreformen. Poenget er jo at hvert sykehus skal samhandle bedre med helsetjenestene der pasientene bor. Ahus skal samhandle med sine kommuner, mens sykehusene i Oslo skal samhandle med hver sine bydeler.

Ifølge Østlandssendinga konstaterer Arbeiderpartiets Jan Bøhler at styrelederens utspill "betyr at oppgaver innenfor samhandlingsreformen skal bygges opp på Aker og ikke på Ahus."

Jeg tviler på at noe slikt blir gjennomført i praksis. Enhver vil jo se det ufornuftige i at Ahus ikke skal tilpasse seg en framtidig samhandlingsreform på samme måte som andre sykehus. Styrelederens opplegg vil jo redusere et framtidig "samhandlings-Aker" til enda en byråkratisk blindtarm. Eller kanskje et slags "loppemarked for helse" som lederen for Fagforbundet på Aker sykehus har påpekt.

Styreleder Marthinsens løse og uforpliktende antydninger er nok først og fremst lokkemat for å få bystyremedlemmer i Oslo til å godta nedleggelse av Aker sykehus. Jeg håper virkelig at i alle fall bystyrepolitikere som ikke samtidig er med i styrene for helseforetak, vil evne å ta standpunkt ut fra hva som er best for befolkninga.

Erling Folkvord
Medlem i bystyrets helse- og sosialkomite for Rødt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere